Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Póréhagymás rizottó pirított gesztenyével

póréhagymás rizottóHozzávalók:

  • 5 dkg * vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 db póréhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 6 dl zöldség alaplé
  • 30 dkg rizottó rizs
  • 15-20 dkg sült gesztenye (meghámozva)
  • 1 evőkanál * vaj
  • só, bors

Elkészítés:

  • Egy lábasban felhevítjük a vajat és az olajat, majd beledobjuk a felszeletelt póréhagymát és alacsony lángon, fedő alatt kb. 20 perc alatt, meg-megkeverve puhára pároljuk.
  • Egy másik lábasban az alaplevelet gyöngyözésig melegítjük.
  • A rizst a póréhagymához adjuk, összekeverjük és hozzáadjuk a fehérbort.
  • Közepes, vagy annál kicsit nagyobb lángon addig főzzük, míg a bor elpárolog/a rizs magába szívja.
  • Hozzáadjuk a forró alaplevet, de csak fokozatosan, kb. 3 részletben adjuk hozzá, mindig akkor adva hozzá a következő adagot, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.
  • Kb. 25-30 perc alatt teljesen magába szívja és megfő.
  • Közben 1 evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben és rádobjuk a felszeletelt sült gesztenyét.
  • Enyhén megsózzuk és pár perc alatt megpirítjuk a vajon a gesztenyét.
  • A kész rizottót a pirított gesztenyével megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 70 perc

Nehézségi szint: kezdő

*Cöliákia mellé társuló másodlagos laktózintolerancia esetén laktózmentes vajjal is készíthető.

Alkoholtartalma miatt kiskorúaknak nem ajánlott.

Kategória: