Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Rizskoch- klasszikus rizsfelfújt házi gyümölcsöntettel

Rizskoch - rizsfelfújt gluténmentes receptHozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 1 liter 1,5%-os tej
  • 4 dkg vaj/margarin + egy kevés a forma kikenéséhez
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 db M-es méretű tojás
  • csipet só
  • 20 dkg erdei gyümölcs (friss vagy fagyasztott)
  • 10 g porcukor

Elkészítés:

  • A rizst kimérjük, majd feltesszük annyi vízben főni, amennyi éppen ellepi, majd hozzáadjuk a csipet sót, és a felkockázott vajat.
  • Amikor a rizs a vizet magába szívta, fokozatosan hozzáadjuk az 1 liter tejet és folyamatosan keverve puhára főzzük, majd kihűtjük.
  • A tojásokat megmossuk, egyesével felütjük, majd szétválasztjuk. A sárgát habosra keverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük.
  • A citrom héját kis lyukú reszelőn lereszeljük.
  • A kiválasztott formát vékonyan kivajazzuk.
  • Ha a rizs szobahőmérsékletűre hűlt (kb. 15 perc – másik edénybe áttöltve, folyamatosan keverve ez gyorsítható), hozzáadjuk a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és óvatosan összeforgatjuk kemény habbá vert tojásfehérjével.
  • A masszát a kivajazott formába töltjük, és 200 °C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  • Ezalatt a gyümölcsöket megmossuk, ha kell kimagozzuk, majd a porcukorral együtt feltesszük a tűzre és kb. 5 perc alatt összerottyantjuk, majd kihűtjük.
  • Tálaláskor az elkészült felfújtat felvágjuk, leöntjük a mártással és már fogyaszthatjuk is!

TIPP: ízlés szerint szórhatunk néhány szem gyümölcsöt is a masszába!

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A rizsfelfújt receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A rizskoch recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , ,