Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Egy újabb klasszikus: zserbó. Gluténmentes zserbó.

A zserbó egy tipikus klasszikus sütemény. A gluténmentes zserbó receptünket cüliákiások is nyugodtan fogyaszthatják.Hozzávalók egy nagyobb tepsihez:
A tésztához:

  • 55 dkg mandulaliszt
  • 30 dkg kókuszliszt
  • 15 dkg kókuszzsír
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • fél tasak sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kisebb üvegnyi sárgabarack lekvár

A tetejére:

  • 15-20 dkg gluténmentes étcsokoládé
  • 1-2 teáskanál étolaj

Elkészítés:

  • A kókuszzsírt enyhén megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tészta alapanyagait és összegyúrjuk. (Ha ragacsos – adhatunk hozzá még kókuszlisztet, de csak apránként!)
  • Ha kész, három egyenlő részre osztjuk és fél órán át állni hagyjuk.
  • Sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit és előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra.
  • A tésztadarabokat kókuszliszttel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk.
  • A darált diót elkeverjük a porcukorral.
  • Az egyik tésztalapot a sütőpapírra helyezzük, megkenjük lekvárral, rászórjuk a cukros dió felét, majd ráterítjük a második tésztalapot, erre ismét lekvár kerül, rászórjuk a darált dió másik felét és végül befedjük a harmadik tésztalappal.
  • Sütőbe toljuk és aranybarnára sütjük (25-30 perc).
  • Ha kész, hűlni hagyjuk, majd ha kihűlt, megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzákeverjük az étolajat és ezzel bevonjuk a sütemény tetejét.
  • Hűvös helyen dermedni hagyjuk, majd szeleteljük.

Elkészítési idő: 90-100 perc

Gluténmentes zserbó azaz a klasszikus gluténmentes változatban.

Kategória: , ,