Rizskoch- klasszikus rizsfelfújt házi gyümölcsöntettel
- 25 dkg rizs
- 1 liter 1,5%-os tej
- 4 dkg vaj/margarin + egy kevés a forma kikenéséhez
- 8 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 db M-es méretű tojás
- csipet só
- 20 dkg erdei gyümölcs (friss vagy fagyasztott)
- 10 g porcukor
Elkészítés:
- A rizst kimérjük, majd feltesszük annyi vízben főni, amennyi éppen ellepi, majd hozzáadjuk a csipet sót, és a felkockázott vajat.
- Amikor a rizs a vizet magába szívta, fokozatosan hozzáadjuk az 1 liter tejet és folyamatosan keverve puhára főzzük, majd kihűtjük.
- A tojásokat megmossuk, egyesével felütjük, majd szétválasztjuk. A sárgát habosra keverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük.
- A citrom héját kis lyukú reszelőn lereszeljük.
- A kiválasztott formát vékonyan kivajazzuk.
- Ha a rizs szobahőmérsékletűre hűlt (kb. 15 perc – másik edénybe áttöltve, folyamatosan keverve ez gyorsítható), hozzáadjuk a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és óvatosan összeforgatjuk kemény habbá vert tojásfehérjével.
- A masszát a kivajazott formába töltjük, és 200 °C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Ezalatt a gyümölcsöket megmossuk, ha kell kimagozzuk, majd a porcukorral együtt feltesszük a tűzre és kb. 5 perc alatt összerottyantjuk, majd kihűtjük.
- Tálaláskor az elkészült felfújtat felvágjuk, leöntjük a mártással és már fogyaszthatjuk is!
TIPP: ízlés szerint szórhatunk néhány szem gyümölcsöt is a masszába!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A rizsfelfújt receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A rizskoch recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!