Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?
Sok cöliákiásban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van szervezetére a gluténmentes diéta. Miért van az, hogy jelentős súlyváltozást észlelnek magukon a diéta elkezdése óta. Ezeket a kérdéseket szeretnénk megválaszolni cikkünkben, amelyet a gluténérzékeny.hu dietetikusa állított össze.
Ki és miért diétázik?
A téma kifejtése előtt szeretnénk tisztázni egy-két dolgot. A gluténmentes diéta követése nagy divat lett napjainkban, ezért egyre több diétázóval találkozhatunk, azonban fontos különbség van a diétázás okát tekintve. A fő különbség abban van, hogy a gluténmentesen diétázók egyénileg választották-e a diétát, vagy kötelező volt áttérniük betegségük miatt. Azért fontos tisztázni ezt a dolgot, mert:
Akik saját meggyőződésből diétáznak:
Aki pusztán önszorgalomból, kíváncsiságból, „egészségtudatosságból”, testsúlycsökkentés céljából tér át erre a diétára az nagy valószínűséggel az alapanyagok kiválasztásánál is tudatos lesz, tehát az eredendően gluténmentes alapanyagokat fogja választani és azokkal fog kísérletezni. Elhagyja étrendjéből a fehér liszttel készült termékeket, mindemellett több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, és a többi élelmiszer kiválasztására is jobban odafigyel, hogy a testsúlycsökkentés eredményes legyen, valamint hogy jól érezze magát a bőrében. A tudatosság az alapanyagok kiválasztása mellett az életmód egyéb területeire is kiterjed, tehát sokszor jobban odafigyel magára, többet sportol, több energiamentes folyadékot fogyaszt stb. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy ez a siker általában nem a glutén megvonásának köszönhető, hanem az életmód radikális megváltoztatásának, ami általában valóban meghozza gyümölcsét, kérdés persze, hogy hosszú távon is tartható-e az elért állapot.
Fontos azonban azt megemlíteni, hogy a diétázók e csoportjának egészségügyi problémája nem lesz, ha valamilyen mennyiségű glutént elfogyaszt, ezáltal kevésbé fontos számunkra például a keresztszennyeződés elkerülése a konyhában vagy a vendéglátóhelyeken.
Akinek kötelező a gluténmentes diéta:
Míg azok a diétázók, akik a cöliákia pontos orvosi diagnózisukkal rendelkeznek, az egészségük helyreállítása, állapotuk fenntartása miatt kell diétázniuk – szigorúan az életük végéig. Mivel a cöliákia diagnosztizálásakor a betegek legtöbbször a felszívódási zavarból adódóan tápanyaghiányos állapotban vannak, a diétára rátérést követően sokszor látványos változást észlelnek magukon és a betegek egyre jobban érzik magukat a bőrükben. Vajon, mi okozhatja ezt?
A gluténmentes diéta kezdetén…
nézzük át milyen változások következnek be a szervezetünkben:
- A diagnózist megelőzően a tápanyagok elégtelenül szívódtak fel.
- Ahogyan elkezdünk gluténmentesen étkezni, testünk fokozatosan kezd helyreállni, a bélbolyhok regenerálódnak, a tünetek megszűnnek, kezdjük egyre jobban érezni magunkat bőrünkben.
- A tápanyagok fokozatosan újra hasznosulni tudnak, a szervezet működése helyreáll. (A folyamat időtartama egyénileg változó 6 hónap – 2 év között változó)
- A szervezet ezt követően tehát újra egészségesen tud működni, az életműködéshez szükséges energiát továbbra nem a test tartalékaiból használja fel (megáll a fogyás), hanem a kívülről bevitt forrásokból biztosítja, ha pedig a felhasználás kisebb mint a bevitt energia, akkor a test elkezd újra raktározni.
- A tünetek megszűnésével és az állapot javulásával a betegek közérzetén kívül az étvágyuk is javul, így az elfogyasztott táplálék mennyisége is növekedhet ha nem figyelünk oda. Gyerekek esetében fontos a szülői kontroll: amennyiben gyermekünk a gluténmentes diéta eredményeképpen elérte az egészséges, ideális testsúlyát, ügyeljünk az elfogyasztott táplálékok mennyiségére és persze minőségére, hogy ne essenek át a ló túloldalára, és ne következzen be nem kívánt súlygyarapodás.
A következő oldalon megnézzük, hogy hizlal-e a gluténmentes diéta! Ugrás a második oldalra. Ahol anonim szavazásban megírhatja személyes tapasztalatát, sőt meg is nézheti, hogy más hogy éli meg a gluténmentes diéta hatását!
Kelt:2015.08.31 / Utolsó módosítás: 2017.06.14A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Gluténmentes diéta és az ideális testsúly – avagy a GM diéta hatása
A hizlal-e a gluténmentes diéta cikkünkben feltettünk 2 egyszerű kérdést, amelyek eredményeit elemeztük, amely koránt sem tudományos értekezés, de mindenképpen...
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...
Cöliákiában is étkezzünk helyesen!
A cöliákiás, gluténérzékenyek számára kiemelten fontos a helyes, kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étkezés a hiánybetegségek megelőzése miatt. Nem mindegy, hogy...
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...
Az egészség megőrzésésben a sportnak kiemelt szerepe van
A sport számos kedvező élettani hatása miatt mindenkinek javasolt, így a gluténérzékenyeknek sem szabad a testmozgást elhanyagolnia. A sportolást soha...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...
Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
A gluténérzékenység nem gyógyítható. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amit a betegnek be kell tartania a...