Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mini narancsos gluténmentes túrótorta karácsonyi csokikrémmel

Gluténmentes mini narancsos túrótorta karácsonyi csokikrémmelA narancsos túrótorta már önmagában is isteni desszert lenne, de most még ünnepibbé tettük egy mézeskalácsos-narancsos csokikrémmel, amitől egészen különleges, elegáns desszert lett belőle.

Hozzávalók 6-8 mini gluténmentes tortához:

  • 500 g * túró
  • 80 g * tejföl
  • 80 g porcukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 6 lap zselatin

A karácsonyi csokikrémhez:

  • 100 g puha * vaj
  • 30 g gluténmentes kakaópor
  • 50 g porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 mokkáskanál mézeskalács fűszer

A tetejére:

  • gluténmentes szórócukor (pl. ez)

Elkészítés:

  • A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a narancs reszelt héját és a tejfölt és alaposan összekeverjük.
  • A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, kinyomkodjuk és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk.
  • Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
  • Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez, melyet aztán a kis desszertgyűrűkbe kanalazunk – sütőpapíros tálcára helyezve őket.
  • Hűtőbe tesszük néhány órára – vagy akár egy éjszakára.
  • Közben elkészítjük a csokikrémet: az alapanyagokat egy tálba mérjük és alaposan összekeverjük.
  • Ha a túró már megdermedt, rákanalazzuk a minitortákra a még kenhető csokikrémet és megszórjuk szórócukorral (hogy beleragadjon) és így tesszük vissza a hűtőbe, hogy a csokikrém is megdermedjen.
  • Tálalás előtt éles késsel körbevágjuk a minitortákat és eltávolítjuk a desszertgyűrűt.

Elkészítési idő: kb. 50 perc + hűtési idő

Nehézségi fok: közepes

* Laktózmentes tejtermékkel elkészítve cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén is beilleszthető a diétás étrendbe.

Tápanyagtartalom 1 adagban, 6 – 8 adag készítésekor:

Tápanyagtartalom 1 adagban 6 adag
készítése esetén
8 adag
készítése esetén
Energia 1708,0 kJ / 427,0 kcal 1280,4 kJ / 320,1 kcal
Fehérje 37,1 g 27,8 g
Zsír 18,8 g 14,1 g
  amelyből telített zsírsavak 11,9g 9,0 g
Szénhidrát 27,4 g 20,5 g
  amelyből cukrok 26,1 g 19,6 g
Élelmi rost 1,0 g 0,8 g

A gluténmentes túrótorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,