Burgonya allergia
A burgonya Amerikából került Európába. Elterjedését balhiedelem gátolta, mérgező, betegségeket okozónak tartották. 1654-ből vannak az első ismeretek a burgonya magyarországi megjelenéséről. Az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején lett nálunk is termesztett növény.
A csucsorfélék (burgonyafélék) csoportjába tartozik, a paradicsommal, paprikával, (fűszerpaprika), és a tojásgyümölccsel együtt.
A burgonya napjainkban a magyar konyha alapvető zöldsége
„Sok kritikát is olvashatunk” róla, ennek ellenére, az egészséges – vitaminokat, ásványi anyagokat, keményítőt tartalmazó – egész évben elérhető zöldségek közé tartozik a zöldség hibátlan gumója.
- A csecsemőknél a hozzátáplálás egyik legfontosabb élelmiszere, 6 (4) hónapos kortól első fog megjelenésekor már adhatjuk a csecsemőnek, önmagában, vagy más főzelékféle sűrítésére is kiválóan alkalmas.
- Hasmenéses betegségek esetén is a javasolt élelmiszerek között szerepel a burgonya. Kisebb csecsemőknek pürésítve, nagyobb csecsemőknek, gyermekeknek, felnőtteknek „darabosan”, pl. vízben főzve, sütőben, héjában sütve (zsiradék hozzáadása nélkül) érdemes elkészíteni.
Fogyasztani csak a hibátlan burgonya gumókat szabad!
A nem hibátlan burgonya gumók mérgező vegyületeket (alkaloidokat), szolanint és chacocin tartalmaznak.
- Szolanin: keserű ízű, zöld színű vegyület
Az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója, a gumó rügyeiben („szemeiben”) lévő, és a napon, fényben tartott gumók megzöldülő héja, valamint a növény felszíni zöld részei (ez utóbbit nem is fogyasztjuk) tartalmazzák a zöld vegyületet.Az egyes krumplifajták gumóiban eltérő mennyiségű méreg található, de arról is akadnak adatok, hogy egy fajtán belül is jelentősen eltérhet a szolanintartalom, attól függően, milyen körülmények közt termesztik a krumplit. Forrás: criticalbiomass.blog.hu
A burgonya fontos alapanyag a cöliákia diétájában is, hiszen a burgonya (krumpli) gluténmentes. Erről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.
A burgonya, mint allergén
Az allergiára hajlamos egyéneknél a burgonya is kiválthat allergiára jellemző tüneteket. Az immunrendszer helytelen működése miatt az allergénnel (burgonyával) történő találkozáskor a szervezet idegen anyagnak érzékeli az élelmiszert, illetve valamelyik alkotórészét, és ellenanyagokat (antitesteket) termel.
- Allergiás reakciót gyakorlatilag bármi kiválthat, ezért a burgonyát sem lehet száz százalékosan kizárni.
- A burgonya allergia rendkívül ritka jelenség. Minden mást kizárva (élelmiszereket, polleneket, fűféléket, latexet) kizárólag csak a burgonyára, mint egyetlen élelmiszerre mutató allergiának kicsi a valószínűsége.
Burgonyára jelentkező allergiás tünetek esetén a keresztreakció lehetősége állhat fenn.
Egyes ételek közötti lehetséges allergia
- alma – burgonya
- paradicsom – burgonya
Főpollennek és a burgonya közötti keresztreakció
- nyírfa – burgonya
- fekete üröm – burgonya
- fűfélék – burgonya
Egyéb
- Latex – burgonya (latex, pl. az egészségügyben használt eszközök alapanyaga is lehet)
Ha felmerül a gyanú, hogy burgonya, burgonyás étel fogyasztása után rögtön, vagy pár órával később pl. gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, bőr, stb. tünetek jelentkeznek, mindenképpen alapos kivizsgálásra van szükség.
Kihez lehet fordulni burgonya allergia gyanúja esetén?
Ebben az esetben kérje háziorvosa beutalóját allergológiára és / vagy gasztroenterológiára. Amennyiben nem szeretne várólistára kerülni, sorba állni, magán úton – igaz térítés ellenében – is elvégeztethet étel intolerancia és táplálék allergia vizsgálatokat:
A kukorica, rizs – sőt a garantáltan gluténmentes zab is beépíthető a gluténmentes étrendbe, kivéve, amennyiben allergia vagy ételintolerancia áll fent ezekkel szemben is. Hallott már a
Kelt:2016.01.23 / Utolsó módosítás: 2022.04.13Kapcsolódó bejegyzések:
Tojásallergia
Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...
Kukorica allergia
A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben
Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...
Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia
Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb...