Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Francia különlegesség gluténmentesen, avagy egy villámgyors gluténmentes joghurtos pite

A clafoutis Franciaország egyik legkedveltebb édessége. Gluténmentes édesség recept gyorsanEredetileg kimagozatlan cseresznyével és sűrű tejszínnel készül, ma már azonban bármilyen gyümölccsel megállja a helyét. Pillanatok alatt elkészíthető, lágy tésztájú édesség, amely garantáltan mindenkinek ízleni fog!

A clafoutis Franciaország egyik legkedveltebb édessége.

Hozzávalók 30 cm-es piteformához:

  • 4 db M-s tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 80 g liszt
  • 250 g natúr joghurt
    (Minél zsírosabb, annál krémesebb lesz a tészta, azonban zsírszegény joghurttal is jól összeáll és az ízén sem érződik a különbség. Laktózintolerancia esetén laktózmentes joghurttal is elkészíthető!)
  • 10 g őrölt fahéj
  • 15 g olvasztott margarin a forma kikenéséhez, (laktózintolerancia esetén laktózmentes margarinnal is elkészíthető!)
  • 15 g kukoricaliszt a forma margarinozás utáni szórásához

Elkészítés:

  • A piteformát vékonyan kikenjük a megolvasztott margarinnal (a legkönnyebb szilikon ecsettel), majd megszórjuk kb.: 15 g kukoricaliszttel, éppen csak annyira, hogy befedje a margarint.
  • A tojásokat megmossuk, majd felütés után gyors mozdulatokkal szétválasztjuk két külön keverőtálba fehérjére és sárgájára, ügyelve arra, hogy a fehérje mellé ne kerüljön sárgája.
  • A tojás sárgájához hozzákeverjük a kristálycukrot, a natúr joghurtot, majd fokozatosan hozzáadjuk a liszteket is és egyneművé keverjük.
  • A fehérjét robotgéppel, vagy kézi habverővel kemény habbá verjük.
    Akkor készül el a hab, ha a habverőt elemelve a fehérjétől, csúcsos formát ölt, amely nem esik össze.
  • A tojássárgás masszához fakanál vagy gumi – szilikon spatula segítségével óvatosan adjuk hozzá a tojásfehérje keményre felvert habját.
    Ügyeljünk arra, hogy keverés közben a hab ne törjön meg!
  • A kész masszát az előzőleg előkészített piteformába töltjük.
  • A sütőt most előmelegítjük 180 °C fokra.
  • Az őrölt fahéjat egy kisebb tálkába szórjuk.
  • A szilvákat megmossuk, száruktól elválasztjuk, kimagozzuk, majd először félbe, majd minden felet hosszanti oldaluk mentén 3 egyenlő részre vágunk.
  • A szilva cikkelyeket meghempergetjük a fahéjas tálkában, majd a piteformába öntött masszára halmozzuk, kedvünk szerint eligazítva.
  • A süteményt a sütőbe helyezzük, majd 180 °C-on 20 percig sütjük.
    A pite akkor lesz kész, ha a teteje aranybarna lesz, a közepe pedig ragacsos.
  • A kész süteményt szórjuk meg porcukorral és még langyosan tálaljuk!

Elkészítési idő 40 perc:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Sütés: 20 perc

Nehézségi szint: Kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Hol szerezhetőek be a hozzávalók?

Legcélravezetőbb táplálék allergia szaküzletben, bio boltokban, gluténmentes szaküzletekben körülnézni! Keresse meg gluténmentes térképünkön az Önhöz legközelebbit!

Kategória: , , , ,

Ad