Hortobágyi húsos palacsinta, gluténmentesen
Hozzávalók 4 db gluténmentes hortobágyi húsos palacsintához:
- 100 g gluténmentes liszt (Mikló’s Universal / NATURBIT ALFA-MIX)
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1,5 dl tej
- 1 dl szódavíz
- csipetnyi só
- napraforgó olaj a sütéshez
Töltelék:
- 350 g csirkemell filézve
- 1 kisebb darab vöröshagyma
- 3 dl víz
- 3-4 teáskanál fűszerpaprika
- só, bors
- 1 dl 20%-os tejföl
- 25 g gluténmentes liszt (kb. 1 evőkanál)
Elkészítés:
- A lisztet mérjük ki, majd adjuk hozzá a tejet, a szódavizet, az egész tojást, valamint a csipet sót és habverővel keverjük simára, majd öntsünk hozzá néhány csepp olajat is és tegyük félre egy fél órára pihenni a tésztát, míg elkészítjük a tölteléket.
- A csirkemellet mossuk meg, vágjuk apró kockákra, majd tegyük félre.
- A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, sózzuk, borsozzuk és egy kevés olajon enyhén pirítsuk meg, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott húst. Pároljuk puhára, majd szórjuk meg a pirospaprikával. Öntsük fel vízzel, majd kb. 40 perc alatt fedő alatt pároljuk puhára. (Ízlés szerint tehetünk hozzá paprikát, paradicsomot is.)
- Miközben a hús fő, süssük ki a palacsintákat.
- A palacsintasütőt az első adag előtt vékonyan olajozzuk ki, majd a felmelegített olajon egyenletesen oszlassunk el kb. egy merőkanálnyi tésztát és 2-3 perc alatt süssük készre mindkét oldalát, míg aranybarna színű nem lesz. A további palacsinták sütése előtt nem szükséges a sütőt kiolajozni.
- Mikor a hús megpuhult, leszűrjük a levét és félretesszük a húst.
- A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd folyamatosan a forró léhez keverjük, vigyázva arra, hogy a tejföl ne csapódjon ki. (Ehhez a forró léből folyamatosan keverjünk keveset a habaráshoz, míg körülbelül ugyanolyan hőfokú nem lesz, mint a hús szaftja, majd ezután keverjük hozzá a habarást a léhez.) A mártást folyamatos keverés mellett főzzük további 2-3 percig, míg a liszt íze el nem fő.
- Ezalatt a megfőtt húst daráljuk le.
- A palacsintákra kanalazzunk egy kevés darált húst, majd locsoljuk meg egy kevés mártással. Ügyeljünk arra, hogy a peremére ne kenjünk közvetlenül. A palacsinta “oldalait” hajtogassuk be négy oldalról, úgy hogy egy kis csomagot kapjunk, vagy tekerjük fel.
- A készen betöltött palacsintákat locsoljuk meg a mártással, tetejére ízlés szerint tegyünk egy kevés tejfölt és friss petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Receptünk a Glutenix Alfa Mix gluténmentes lisztkeverékkel készült.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy palacsintára vonatkozólag
Egész adag (4 db) | Egy adag (1 db) | |
Energia | 1170,5 kcal /4913 kJ | 293 kcal /1228 kJ |
Fehérje | 102 g | 25,5 g |
Zsír | 32 g | 8 g |
Szénhidrát | 110,5 g | 28 g |
Élelmi rost | 15 g | 3,75 g |
A tápérték számítás Nutricomp szoftverrel készült.
A gluténmentes hortobágyi húsos palacsinta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: csirkemell előétel étolaj gluténmentes liszt lisztkeverék NATURBIT ALFA-MIX palacsinta paprika szódavíz tej tejföl vöröshagyma