Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Hortobágyi húsos palacsinta, gluténmentesen

gluténmentes hortobágyi húsos palacsintaHozzávalók 4 db gluténmentes hortobágyi húsos palacsintához:

  • 100 g gluténmentes liszt (Glutenix Alfa Mix)
  • 1 db közepes méretű (M-es)  tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • csipetnyi só
  • napraforgó olaj a sütéshez

Töltelék:

  • 350 g csirkemell filézve
  • 1 kisebb darab vöröshagyma
  • 3 dl víz
  • 3-4 teáskanál fűszerpaprika
  • só, bors
  • 1 dl 20%-os tejföl
  • 25 g gluténmentes liszt (kb. 1 evőkanál)

Elkészítés:

  • A lisztet mérjük ki, majd adjuk hozzá a tejet, a szódavizet, az egész tojást, valamint a csipet sót és habverővel keverjük simára, majd öntsünk hozzá néhány csepp olajat is és tegyük félre egy fél órára pihenni a tésztát, míg elkészítjük a tölteléket.
  • A csirkemellet mossuk meg, vágjuk apró kockákra, majd tegyük félre.
  • A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, sózzuk, borsozzuk és egy kevés olajon enyhén pirítsuk meg, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott húst. Pároljuk puhára, majd szórjuk meg a pirospaprikával. Öntsük fel vízzel, majd kb. 40 perc alatt fedő alatt pároljuk puhára. (Ízlés szerint tehetünk hozzá paprikát, paradicsomot is.)
  • Miközben a hús fő, süssük ki a palacsintákat.
  • A palacsintasütőt az első adag előtt vékonyan olajozzuk ki, majd a felmelegített olajon egyenletesen oszlassunk el kb. egy merőkanálnyi tésztát és 2-3 perc alatt süssük készre mindkét oldalát, míg aranybarna színű nem lesz. A további palacsinták sütése előtt nem szükséges a sütőt kiolajozni.
  • Mikor a hús megpuhult, leszűrjük a levét és félretesszük a húst.
  • A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd folyamatosan a forró léhez keverjük, vigyázva arra, hogy a tejföl ne csapódjon ki. (Ehhez a forró léből folyamatosan keverjünk keveset a habaráshoz, míg körülbelül ugyanolyan hőfokú nem lesz, mint a hús szaftja, majd ezután keverjük hozzá a habarást a léhez.) A mártást folyamatos keverés mellett főzzük további 2-3 percig, míg a liszt íze el nem fő.
  • Ezalatt a megfőtt húst daráljuk le.
  • A palacsintákra kanalazzunk egy kevés darált húst, majd locsoljuk meg egy kevés mártással. Ügyeljünk arra, hogy a peremére ne kenjünk közvetlenül. A palacsinta “oldalait” hajtogassuk be négy oldalról, úgy hogy egy kis csomagot kapjunk, vagy tekerjük fel.
  • A készen betöltött palacsintákat locsoljuk meg a mártással, tetejére ízlés szerint tegyünk egy kevés tejfölt és friss petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Receptünk a Glutenix Alfa Mix gluténmentes lisztkeverékkel készült.

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy palacsintára vonatkozólag

Egész adag (4 db) Egy adag (1 db)
Energia 1170,5 kcal /4913 kJ 293 kcal /1228 kJ
Fehérje 102 g 25,5 g
Zsír 32 g 8 g
Szénhidrát 110,5 g 28 g
Élelmi rost 15 g 3,75 g
A tápérték számítás Nutricomp szoftverrel készült.

A gluténmentes hortobágyi húsos palacsinta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , ,

Ad