Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes ebéd ötlet: lecsós csülökpörkölt

gluténmentes ebéd recept lecsós csülökpörköltKiadós gluténmentes ebéd Kolostól:

Ha valóban egy kiadós, de annál finomabb ételre vágysz, ezt a lecsós csülökpörköltet neked találtam ki. A pörkölt húsossága-zsírossága és a lecsó savassága fantasztikusan harmonizál egymással. Most tésztával fogyasztottuk, de másnap párolt burgonyával ettük, ami talán még jobban illik ehhez a pörkölthez.

Hozzávalók (8 adag):

  • 750 g csontozott csülök (füstöletlen)
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 4 cikk fokhagyma
  • 30 g szalonna
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 400 g lecsó (most házi eltevésű, esetleg üveges bolti, ha nincs otthoni)
  • 2 kocka Knorr pörköltízesítésű kocka
  • 2 evőkanál édesnemes pirospaprika
  • 2 evőkanál só
  • ízlés szerint őrölt bors
  • folyamatosan adagolt víz, hogy a csülök megpuhuljon, kezdésnek 4 dl

Elkészítés:

  • A szalonnát vágjuk fel apró kockákra, és a sertészsíron pirítsuk meg.
  • Közben vágjuk fel kockára a megpucolt hagymát és a fokhagymát.
  • Adjuk hozzá a kisült szalonnához és a zsírhoz.
  • Pároljuk üvegesre.
  • Közben apróbb kockára vágjuk fel a csontnélküli, füstöletlen csülköt.
  • Kissé pirítsuk meg a felkockázott csülköt a hagymás alapon.
  • Adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és öntsük fel vízzel.
  • Adjuk hozzá a pörköltkockákat, sót, borsot.
  • Gyakori kevergetés mellett, és folyamatos kevés vízutánpótlásra főzzük puhára a csülköt.
  • Amikor már puha a csülök, adjuk hozzá a lecsót.
  • A lecsó mivel kész volt, (esetleg üveges, ha nincs otthoni) már csak pár percet kell főzni a hússal.
  • Ha kevéssé érezzük az ízeket, érdemes picit után sózni.
  • Most egy kevés adag főtt tésztával tálaltam.

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

Elkészítési idő: 1 óra

Jó étvágyat kívánok!

A recept tápérték számítása folyamatban

A mai gluténmentes ebéd recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,