Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Kovászos uborka – klasszikusok gluténmentesen

készül a gm kovi ubi

készül a gm kovi ubi

Sokan bele sem gondolnak, hogy a kovászos uborka bizony tartalmaz glutént, ha azt normál kenyérrel készítik el. Alaposan belefuthatunk egy diétahibába, ha nem járunk utána fogyasztás előtt, hogy milyen kovásszal is készült a kovászos uborka.

A kovászos uborka is elkészíthető gluténmentes változatban!

A svábok eleve gluténmentesen készítik a kovászos uborkát, ugyanis ők kenyér helyett burgonyát használnak az elkészítéséhez. Így tettünk mi is.

Összetevők:

  • 1kg uborka (25-30mm átmérőjű, 10-12 cm hosszú, lehetőleg friss szedésű, fajtáját tekintve legjobb a rajnai fürtös, ne kígyóuborka legyen)
  • 4 dkg burgonya
  • 2 szál friss kapor (ha az nincs, lehet szárított is)
  • 2,5 dkg só

Elkészítése:

  • az uborkákat alaposan megmossuk (2-3-szor is érdemes átmosni)
  • az uborkák mindkét végéből 1-2 mm-t levágunk, majd hosszában óvatosan átvágjuk az uborkákat, de figyelve arra, hogy a végeknél egyben maradjanak.
  • a burgonyát megmossuk, megpucoljuk és felkarikázzuk
  • az üveg aljába teszünk 3-4 szelet burgonyát és a kaprot terítünk rá, majd az uborkákat rakjuk körbe az üvegbe. Tegyünk közéjük is kaprot, majd a tetejére tegyük a maradék burgonyakarikákat és a kaprot.
  • az üvegbe annyi vizet teszünk, hogy legalább 1 cm-el ellepje az uborkákat
  • a vizet óvatosan öntsük le róla egy fazékba, amelyben a kimért sót belekeverve felforraljuk
  • a felforral sós vizet még melegen (nem forrón, nehogy elpattanjon az üveg) visszaöntjük az bekészített uborkára.
  • az üveget fedjük le egy tányérral és 2-3 napig tegyük ki napra majd 1 napig a kamrában tartva hűtsük le
  • ezután fogyasztható, ráadásul minden összetevője ehető
  • a kész gluténmentes kovászos uborkát hűtőszekrényben kell tárolni

TIPP:

  • Egy 3,5 literes befőttes üveghez az összetevők:
    • 2kg uborka
    • 6 dkg burgonya
    • 6 dkg só
    • 1 kis csokor kapor
  • Van aki a kovászt burgonya helyett gluténmentes kenyérrel készíti el

Elkészítési idő: 2 óra + érési idő

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egész adagra (14 db) és egy darabra vonatkozólag

Energia 158 kcal /661 kJ
Fehérje 11,4 g
Zsír 1,2 g
Szénhidrát 25,4 g
Élelmi rost 10,5 g

A gluténmentes kovászos uborka  recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

 

 

Kategória: