Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér

Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér recept.Lehet kenyeret sütni gluténmentes lisztből?

Hangzik a kérdés sokszor. Féltünk tőle mi is, de kipróbáltuk!
Az eredmény, pedig magáért beszél! Könnyen elkészíthető, magas rosttartalmú, ízletes pékáru, egyenesen a saját konyhánkból!

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • Elkészítését tekintve valóban egy egyszerű receptről van szó, hiszen az összetevőket csak össze kell keverni, jól át kell dolgozni, hagyni kell pihenni és végül jól át kell sütni, de nézzük át alaposabban:
  • Mérjük ki a száraz hozzávalókat, a kukoricalisztet, a köleslisztet, a barna rizslisztet, a kölespelyhet és a tökmaglisztet, majd keverjük össze őket.
  • A lisztekhez adjuk hozzá a szárított élesztőt, a sót és a magkeverékeket, majd vágjuk durvára a diót és azt is keverjük hozzá a többi alapanyaghoz.
  • Egy mérőpohárban mérjünk ki 2dl langyos vizet, majd adjuk hozzá a 2 evőkanál psylliumot és keverjük addig, míg puding állagúvá nem válik. Ekkor adjunk hozzá a többi száraz hozzávalóhoz és kezdjük el tésztává gyúrni kézzel, vagy robotgép dagasztófejével.
  • A tészta gyúrása közben folyamatosan adjuk hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, míg össze nem áll a massza.
  • Az így elkészített tésztát tegyük egy edénybe, és rakjuk félre letakarva 3-4 órára, vagy egy egész estére, míg kb. másfélszeresére meg nem kel.
  • Az idő leteltével enyhén olajozzunk ki egy jénai tálat, majd vékonyan szórjuk meg kukoricaliszttel. Az előkészített edényt tegyük be a 220 °C-ra előmelegített sütőbe melegedni 5 percre.
  • A megkelt tésztát óvatosan helyezzük át az előmelegített jénai tálba, szórjuk meg a magkeverékkel (enyhén nyomkodjuk is rá a magokat), majd tegyük be a sütőbe.
  • Süssük 35 percig lefedve 220 °C-n légkeverésen, majd vegyük le a jénai edény fedelét és süssük további 20 percig 180 °C-on.
  • Ha elkészült a magkeverékes kenyér, vegyük ki a sütőből, tegyük egy vágódeszkára és hagyjuk kihűlni.
  • Az emésztőrendszer kímélete szempontjából várjunk, amíg a kenyér teljesen kihűl, majd utána fogyasszuk!
  • Konyharuhába tekerve, alaposan becsomagolva 3-4 napig is friss marad!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + 55 perc sütés

Nehézségi szint: kezdő

TIPP: lassú felszívódású, IR diétába is beépíthető

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , , , , ,

Ad