Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes szezámmaggal szórt zsemle

zsemle recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes szezámmaggal szórt zsemlével bővült.

Ma ismét kevertem a liszteket, jó szokásom szerint. Ha így nem szeretnétek, lehet egyféle lisztkeverékkel is készíteni. De! Ebben az esetben változik a folyadék mennyisége! Így készítettem, erre a receptre vállalom a minőséget. Más lisztekkel , mennyiségekkel nem tudom vállalni a minőséget. Kérlek benneteket ezt figyelembe venni.

Hozzávalók (11 db):

  • 380g Schar mix B lisztkeverék
  • 120g Glutenix falusi kenyér lisztkeveréket
  • 3g cukor
  • 7g só
  • 7g útifűmaghéj
  • 20g friss élesztő
  • 300g langyos víz
  • 200g langyos laktózmentes tej
  • 20g étolaj

Tetejére:

  • 10g szezámmag

A gluténmentes szezámmaggal szórt zsemle elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Itt adom hozzá a morzsolt élesztőt, újra elkeverem.
  • Majd a langyos vizet és tejet, géppel összeállítom a tésztát.
  • Végül az olajjal még átkeverem.
  • Tepsibe sütőpapírt simítok, vékonyan lekenem olajjal.
  • Olajos kézzel 11db bucit gömbölyítek.
  • Tepsibe sorakoztatom, tetejét szezámmaggal szórom.
  • Így kelesztem duplájára.
  • Ezután 180 fokon 15 percig sütöm, majd 200 fokon még 10 percig. Sütő függő!
  • Ami nekem jó, Nektek nem biztos, ezért igazítsátok a saját sütőtökhöz a hőfokot.
  • Mikor elkészült, rácson hűtöm majd húzózáras tasakban teszem.
  • Irány a fagyasztó. Mikor szükségem van rá kiveszem, hagyom felengedni.
  • Vagy mikróhullámú sütőben 40 másodperc alatt felmelegítem.
  • Pontosan olyan mint mikor kisült.
  • Pár napig puha, nem morzsálódik.

Jó étvágyat kívánok.

Elkészítési idő: 90-100 perc

Nehézségi szint: kezdő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes szezámmaggal szórt zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes zsemle recept

gluténmentes zsemle recept

Kategória: , ,