Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Levendulás madártej

Vica letesztelte rovatunk háziasszonya készítette az alábbi receptet

Gergő mostanában nagyon sokat van üzleti úton, amit én annyiban használok ki, hogy bevetem magam a konyhába és kikísérletezem, hogy mivel lepjem meg a hazatérésekor. Így sikerült most rábukkannom az egyik kedvenc bloggerem oldalán a levendulás madártejre, amit igyekeztem a magunk ízlésére formálni és az üres tálat elnézve, szerintem sikerült is 🙂

Gergő mostanában nagyon sokat van üzleti úton, amit én annyiban használok ki, hogy bevetem magam a konyhába és kikísérletezem, hogy mivel lepjem meg a hazatérésekor. Így sikerült most rábukkannom az egyik kedvenc bloggerem oldalán a levendulás madártejre, amit igyekeztem a magunk ízlésére formálni és az üres tálat elnézve, szerintem sikerült is 🙂

levendulás madártej

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 6 dl tej (2,8 % -os) *
  • 6 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 szárított levendula virága
  • 1 kávéskanál só

Elkészítés:

  • A vanília rúd magvait kaparjuk ki egy tálba és a szárított levendula virágával keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejhez és ezt együtt forraljuk fel.
    Levendulás madártej
  • Ha felforrt a tej, hagyjuk egy picit állni, így még finomabb lesz, hiszen az ízek össze tudnak állni (kb. 45 percet érdemes hagyni). Az idő letelte után szűrjük le, hiszen a levendula magvai és a bebőrözött tej nem szép látvány.
  • Míg pihen a tej, addig válogassuk szét a tojásokat: a sárgáját 4 dkg cukorral verjük fel jó habosra. Ebbe a habba szűrjük majd bele a tejet és együtt tegyük vissza a tűzhelyre, ahol folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön sűrűvé főzzük. (Fontos, hogy ne forraljuk fel még véletlenül se, én első alkalommal nem figyeltem eléggé és használhatatlan lett az egész 🙁 !)
    Levendulás madártej
    A tojásfehérjét a maradék cukorral és a sóval verjük fel kemény habbá, amit forró vízben főzzünk meg egy szempillantás alatt.

* jelöltből használhatunk laktózmentest is.

Tápanyagtartalom az egészben

3 adag esetén 1 adag madártejben

Energia 3599 kJ / 861 kcal 1200 kJ / 287 kcal
Zsír 36,0 g 12,0 g
  amelyből telített zsírsavak 17,2 g 5,7 g
Szénhidrát 89,4 g 29,8 g
  amelyből cukrok 60,4 g 20,1 g
Rost 0 g 0 g
Fehérje 39,0 g 13,0 g
2,78 g 0,93 g

A levendulás madártej recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: ,