Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Olasz ánizsos gluténmentes kekszgolyók tejmentesen

Kis Blanka, a Gluténmentes Gasztronómia rovatunk háziasszonyának legújabb receptje:

Nagyon sokat gondolkodtam, hogy milyen receptet hozzak Nektek, ami az ünnepekre is kiváló, de nem a hagyományos, megszokott desszert. Így esett a választásom erre az olasz finomságra, amit nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul, ha a gyerekek is besegítenek a kekszgolyók megformálásába, díszítésébe, akkor még nagyobb móka az elkészítése. Nagyszerű vendégváró, de ánizsos ízvilága miatt akár az ünnepi asztalra is felkerülhet. Ha te is unod már a bejglit, és szeretnél egy érdekesebb, különleges ízű süteményt készíteni, és nincs csak egy órád rá, akkor kötényt fel és mehet is a sütés!

Olasz ánizsos kekszgolyók glutén és tejmentesen

 gluténmentes kekszgolyókHozzávalók: kb. 25 db-hoz

A tésztához:

  • 350 g Schär „Farina” gluténmentes lisztkeverék
  • 150 g cukor
  • 110 g hideg margarin, kockákra vágva (100 % növényi alapú)
  • 4 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 5 evőkanál. mandulaital, vagy rizsital („mandulatej”, „rizstej”)
  • 1 evőkanál. gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál ánizs aroma
  • 1 teáskanál xantan gumi (elhagyható)
  • ½ teáskanál só

A cukormázhoz:

  • 150 g porcukor
  • 2 evőkanál. mandulaital, vagy rizsital („mandulatej”, „rizstej”)
  • 1 csepp vanília aroma

Dekorációhoz:

  • Gluténmentes dekorcukrok

Elkészítés

  • Tegyük egy nagy tálba a lisztet, a sütőport, a xantan gumit, a cukrot és a sót. Keverjük össze, majd alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ebbe mehetnek bele a tojások, a margarin, a mandulaital, és az ánizs aroma.
  • Gyúrjuk össze a hozzávalókat egynemű masszává, majd vegyünk elő egy fagyi adagoló kanalat és mérjünk ki vele kis adagokat, amiket kézzel golyó alakúvá formázunk. Tegyük a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük 20 percig (előmelegített sütőben, légkeveréses esetén 180 °C-on), amíg teljesen át nem sülnek (tűpróbával ellenőrizzük).
  • Hagyjuk a sütiket teljesen kihűlni, majd készítsük el a mázat: Rakjuk egy kis tálba a porcukrot, a vanília aromát és mandulaitalt. Addig keverjük, amíg egy sűrű mázat kapunk. Mártsuk bele a kekszgolyók tetejét, és szórjuk meg a dekorcukorral, majd hagyjuk megszilárdulni a mázat. Ha már teljesen megszilárdult a máz, akkor tálaljuk.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: sütéssel együtt 50 perc

Tápanyagtartalom az egészben 30 db. esetén 1 db. ánizsos golyóban
Energia 3413 kcal / 14335 kJ 114 kcal / 478 kJ
Fehérje 26,3 g 0,9 g
Zsír 84,1 g 2,8 g
  amelyből telített zsírsavak 25,2 g 0,8 g
Szénhidrát 615,2 g 20,5 g
  amelyből cukrok 318,6 g 10,6 g
Rost 16,0 g 5,3 g

A gluténmentes kekszgolyók recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

gluténmentes kekszgolyók

gluténmentes kekszgolyók – olasz gluténmentes sütemény recept

Kategória: , ,