Mangós macaron recept – a francia gluténmentes sütemény
Néhány napja keresett meg bennünket Touron Georgina a Macaron sziget blog szerzője. Ő lesz új rovatunk háziasszonya ahol különleges gluténmentes macaron receptekkel fogja receptgyűjteményünket gazdagítani.
Figyelem!
Egyes – olcsó – bolti macaron formájú sütemények nem biztos, hogy valóban gluténmentesek is! Mindig olvassuk el az összetevőket, mert lehet, hogy pl. búzaliszttel hígított a tészta és akkor már tiltott a gluténérzékenyeknek!
Gluténérzékenyként azt hiszem, még nehezebb dolgunk van a gluténmentes desszertek terén. Jó lenne végre valamilyen különleges édességet varázsolni az asztalra, nem igaz? A híres francia desszert, a macaron, szerencsére megfelel a gluténmentes étrendnek. Igaz, nem a legegyszerűbb és a leggyorsabban elkészíthető gluténmentes süti, amit valaha készítettél, de a végeredmény magáért beszél!
Kezdésnek a mangós macaront mutatom be nektek, hogy egy kicsit visszaidézzük a nyarat.
- 210 g mangó lepürésítve
- 7 g pektin
- 37 g glukóz (szőlőcukor)
- 37 g cukor
- 70 g cukor
A krém elkészítése elkészítése:
- A glukózt és a 37 g cukrot keverjük össze és tegyük a tűzhelyre forrni.
- Ezután a többi hozzávalót is keverjük bele, még egyszer forraljuk fel és öntsük egy lapos edénybe.
- Tegyünk a tetejére celofánt, hogy hűtés közben ne képződjön raja bőr. Ha már nem forró mehet a hűtőbe.
- Amikor teljesen lehűlt egy kanállal keverjük össze, és készen is van a krém!
Macaron recept:
- 88 g tojásfehérje
- 27 g kristálycukor
- 107 g mandulaliszt vagy darált mandula
- 107 g porcukor
- 107 g kristálycukor
- 38 g víz
Eszközök, amire szükség lesz:
- konyhai hőmérő
- habzsák
- hablapát
- digitális konyhai mérleg
- macaron szilikonforma (vagy szilikonos sütőpapír)
- Ha daráljuk a mandulát, akkor egy aprítógép és egy kávédaráló is szükséges.
Első lépésként mérjük ki az alapanyagokat, és készüljünk elő így:
- A habzsákot vegyük elő, és egy kancsóba vagy széles korsóba állítsuk bele, és hajtsuk rá az oldalára a zsák végét, hogy majd könnyedén bele tudjuk tölteni a macaron masszánkat.
- Egy kis edénybe mérjük ki a 107 g kristálycukrot és hozzá a 37 g vizet. Ebből lesz a cukorszirup.
- Egy tálba mérjük ki a 107 g mandulát és a 107 g porcukrot. Ha a mandula összeáll kis csomókban, akkor egy kanállal törjük szét őket az edény falához nyomkodva, így nem fog elakadni a habzsákunkban. Keverjük jól el. Ehhez máris hozzáadhatjuk a 44 g mikróban felmelegített tojásfehérjét. (Az én mikrómban kb. 7mp alatt lesz a tojás szobahőmérsékletű, a 22-25 fok az ideális.) Figyelem! Tényleg csak pár másodpercig melegítsük a tojásfehérjét! Mindezt elkeverve kapunk egy masszát.
- A másik 44 g tojásfehérjénket is melegítsük fel, tegyük a keverőtálba, amiben felverjük a 27 g kristálycukorral.
- Melegítsük elő a sütőt 150 °C fokosra, alul-felül sütéshez.
- Mehet is a tojásfehérje felverése a cukorral, legyen kemény a tojáshab, mint amikor piskótát sütünk. Ilyenkor hozzáadhatjuk a por vagy gél állagú ételszínezőt. Nálam krémszínű lett a mangós macaron.
A cukorszirup elkészítése van még hátra.
- Melegítsünk az edény alá, és készítsünk szirupot.
- Amikor 110-120 °C fokos a szirup, öntsük úgy hozzá a felvert tojásfehérjéhez, hogy közben menjen alapfokon a habverő.
- Ezután kapcsoljuk magas fokozatra, nem sokáig kell keverni, kb. 3 percig. Még meleg lesz azért, de nem forró, ez az, ami megfelelő lesz.
- A hablapáttal keverjük hozzá a szirupos-fehérjét a mandulás masszához addig, míg minden jól összekeveredik. Az állag akkor lesz jó, ha viszonylag folyós, de nem híg, és amikor a hablapátról lefolyik, szakaszosan folyik le a tészta. Mikor belehuppan a tálban lévő tésztához a hablapátról, szépen bele is simul úgy, hogy végül nem hagy nyomot maga után.
Süssük meg a macaronokat!
- Töltsük a macaron tésztát a habzsákba, függőlegesen nyomjunk belőle egyforma halmokat.
- A tapasztalatok alapján ártani nem árthat, ha félretesszük pihenni, addig, amíg a “bőrösödés” meg nem jelenik rajta. Tehát ha az ujjaddal megérinted, már nem ragad hozzá a tészta. Ez a páratartalomtól függ, 10 perctől 30 percig is eltarthat. Ezzel viszont ki lehet védeni a macaron megrepedését a sütés közben.
- A sütő már megfelelően meleg, 12 percet süssük a macaronokat.
- Mikor megsültek, hagyjuk őket hűlni, így jól le tudjuk őket választani a sütőlapról.
Így néz ki sütés után:
Jöhet a legjobb rész, a macaronok betöltése! Két macaron korong közé nyomjuk ki a habzsákból a krémet, és illesszük össze a macaront. A macaron másnap a legfinomabb, addigra összeérik a krémmel és kívül ropogós, belül lágy lesz, csak győzzük kivárni! Tárold hűtőben, lezárt dobozban. A macaron hűtve négy napig fogyasztható.
Remélem tetszett a recept, és sokan kipróbáljátok otthon, sok sikert mindenkinek!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 2 óra
- Sütés: 12 perc, alul-felül sütési funkcióval
A darabszám attól függ, hány halmot nyomunk ki a habzsákból.
Tápanyagtartalom | az egészben | 30 db. esetén 1 db. gluténmentes macaronban |
Energia | 2531 kcal / 10554 kJ | 85 kcal / 352 kJ |
Fehérje | 19,8 g | 0,7 g |
Zsír | 46,8 g | 1,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,7 g | 0,1 g |
Szénhidrát | 491,4 g | 16,4 g |
amelyből cukrok | 443,3 g | 14,8 g |
Rost | 13,6 g | 0,5 g |
A gluténmentes macaron recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A receptet készítette a gluténérzékeny.hu számára Touron Georgina a Macaron-sziget blog szerzője.
- Recept címke: cukor glukóz macaron receptek mandulaliszt mangó pektin tojásfehérje uzsonna és tízórai víz