Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sajtos gluténmentes fánk és pogácsa Air fryerben sütve

sajtos gluténmentes fánk és pogácsa receptIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes sós farsangi fánkkal bővült.

Napokban készítettem gluténmentes fánkot Air fryerben, ami nagyon jól sikerült.  Már akkor tudtam, hogy kipróbálom sós verzióban is! Nagyon jól tettem, igazán finom lett. Olajmentesen sült, tojásmentes, élesztőmentes és tejmentesen is elkészíthető.

Hozzávalók (6 db pogácsa és 8 db fánk):

  • 250 g It’s us Mimen Bakery Mix gluténmentes lisztkeverék (nem helyettesíthető)
  • 2 g cukor
  • 5 g só
  • 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 4 g sütőpor
  • 50 g vaj (vagy margarin)
  • 200 g laktózmentes tej (vagy növényi ital)
  • 50 g natúr joghurt (vagy növényi alternatíva)
  • 60 g reszelt mozzarella (lehet növényi alternatíva is, de akár el is hagyható)

Sajtos gluténmentes fánk elkészítése:

  • Tálba mérem a gluténmentes lisztet, cukrot, sót, útifűmaghéjat, sütőport és reszelt sajtot és alaposan összekeverem.
  • Egy másik tálba mérem ki a tejet, vajat, joghurtot és mikrohullámú sütőben langyosra melegítem végül ráöntöm a lisztre és fakanállal egyneműre dolgozom.
  • Air fryert 180 °C fokra 2 percig előmelegítem.
  • A tésztát szilikon gyúrólapon átgyúrom, kinyújtom 1,5 cm vastagra.
  • 7,5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom. Megsodrom közepébe mélyedést nyomok.
  • Nem kenem le semmivel, így teszem Air fryer üstjébe.
  • 175 C° fokon 5 percig sütöm, majd megfordítom és visszateszem 2 percig tovább sütni.
  • Gyönyörű, puha, sajtos pogácsa, fánk sült ki.

Próbáljátok ki Ti is! Jó étvágyat kívánok!

Előkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A élesztőmentes, tojásmentes, gluténmentes sós farsangi fánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.sajtos gluténmentes fánk, pogácsa recept

Kategória: , , , ,