Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes brokkolis gnocchi

gnocchi recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes brokkolis gnocchival bővült.

Az olaszok nudlija, vagyis nagyon hasonlít hozzá a gnocchi. Az utóbbi időben nagyon sokszor készítettem már ilyen jellegű ételt. Otthon, a hűtőszekrényben hánykolódott egy brokkoli. Így jött a gondolat, hogy miért ne használhatnám fel azt is a burgonya mellé? A hozzáadott tápióka keményítő puhítja a tésztát, így nagyon finom ebéd alap lett belőle.

Hozzávalók:

  • 400 g pucolt brokkoli
  • 300 g tisztított burgonya
  • 80 g It’s us Naturbit Tápióka keményítő
  • 280 g Avena GoFit gluténmentes zabpehelyliszt
  • 9 g só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • ízlés szerint (most 1 mokkáskanál) őrölt kömény
  • 3 evőkanál olíva olaj

Szóráshoz-nyújtáshoz:

  • 3-4 evőkanál Avena GoFit gluténmentes zabpehelyliszt

Főzéshez:

  • Annyi víz, hogy bőven ellepje a kis gnocchikat
  • Kevés só

A Gluténmentes brokkolis gnocchi elkészítése:

  • A megpucolt brokkolit pároljuk meg, teljesen puhára.
  • A burgonyát főzzük meg puhára, enyhén sós vízben.
  • Amíg pároldónak, főnek a zöldségek, addig mérjük ki a száraz hozzávalókat.
  • Szűrjük le a zöldségeket.
  • Még melegen egy krumplinyomó segítségével törjük, nyomjuk össze a brokkolit és a burgonyát is egy tálban.
  • Adjuk hozzá a száraz összetevőket.
  • Mérjük hozzá az olíva olajat is. 
  • Egy gumikesztyű segítségével alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
  • Ha nagyon tapadna még így is, akkor mehet hozzá még egy kevés zabpehelyliszt.
  • Amikor a tészták már összeállt, érdemes kicsit pihentetni.
  • Majd előre lisztezett felületen kis gombócokat készíteni.
  • Ezekből tenyereink segítségével sodorjunk vékony kis hengereket.
  • Vágjuk fel apróbb darabokra.
  • Egy villa, vagy egy gnocchi készítőn görgessük végig, hogy megkapják a jellegzetes kis csíkos felületüket.
  • Ahogy készülnek a kis gnocchik, érdemes feltenni a vizet, enyhén sózottan forralni.
  • Amikor valamennyi gnocchi kész, és a víz forr, óvatosan szórjuk bele a tésztákat.
  • Ahogy felemelkednek a víz felületére, még két percig főzzük.
  • Szűrjük le, esetleg öblítsük át meleg vízben és használjuk fel ízlésünknek megfelleően.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes brokkolis gnocchi tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes gnocchi recept

gluténmentes brokkolis gnocchi

Kategória: , , ,