Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Szilvás-mandulás gluténmentes desszert

szilvás-mandulás gluténmentes desszertHozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 40 dkg friss szilva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1-2 teáskanál kristálycukor
  • 100 g darált mandula
  • 100 g hideg * vaj
  • 40 g kristálycukor – cukor

A tetejére:

  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:

  • A szilvát megmossuk, kettéválasztjuk, magjukat kidobjuk és a fél szilvákat egy sütőtálba helyezzük.
  • Megszórjuk az őrölt fahéjjal elkevert cukorral és összeforgatjuk.
  • A darált mandulát összekeverjük a cukorral, majd összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal.
  • Az így kapott morzsát rászórjuk a cukros-fahéjas szilvára, úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson. 180 °C fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb.30 perc alatt készre sütjük.
  • Közben a szeletelt mandulát száraz serpenyőbe szórjuk és közepes lángon 5-8 perc alatt, sűrűn rázogatva megpirítjuk.
  • Ha kész a desszert, megszórjuk a pirított mandulával és langyosan tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra vonatkozólag

Energia  504 kcal / 2108 kJ
Fehérje   11,3 g
Zsír   39,6 g
Szénhidrát   24,4 g
Élelmi rost   5,4 g

A gluténmentes desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

* Laktózintoleranciások készíthetik laktózmentes vajjal is!

Kategória: ,