Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Málnás mandulás brownie – muffinformában sütve

Málnás mandulás gluténmentes brownie, muffinformában sütveHozzávalók kb. 20 db gluténmentes brownie-muffinhoz:

  • 20 dkg gluténmentes étcsokoládé
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 db M-es méretű tojás
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg málna

Elkészítés:

  • A muffinformákat béleljük ki papírral.
  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A vajat és a csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel és keverjük simára. (Ha kényelmesebb, készíthetjük úgy is, ha mikrohullámú sütőben felmelegítjük a vajat, majd az olvadt zsiradékba dobáljuk bele a csokoládékockákat és folyamatosan keverve hagyjuk, hogy felolvadjon benne, míg a többi hozzávalót előkészítjük.)
  • A mandulát (ha héjastul vásároltuk, akkor dobjuk forrásban lévő vízbe, majd húzzuk le a héját) mérjük ki, majd vágjuk durvára.
  • A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel, majd a cukorral együtt verjük fel fehéredésig. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládés-vaj keverékét (vigyázzunk arra hogy ne legyen túl forró), majd adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a lisztet, a sütőport, és a durvára vágott mandulát.
  • Keverjük simára a masszát, majd töltsük bele a muffinforma mélyedéseibe.
  • A málnát mossuk meg, egyik felét villával enyhén nyomkodjuk össze, másik felét pedig hagyjuk egyben. Egy kiskanálnyi málnát (egy egész, és egy kevés püré) tegyünk mindegyik muffinformába, és villával enyhén keverjük bele a tésztába.
  • Tegyük be a muffinokat a sütőbe, és kb. 10-12 perc alatt süssük készre őket. Akkor lesz kész, ha a külseje megsült, de a belseje még egy kissé ragadós. A kész muffinokat vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  • Tálaláskor megszórhatjuk friss porcukorral, házi készítésű mandulagrillázzsal, vagy friss málnapürével.

Elkészítési idő: 30-40 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy adagra vonatkozólag

Egész adag Egy adag
Energia 4423 kcal /18486 kJ 221 kcal /924 kJ
Fehérje 72 g 3,5 g
Zsír 275 g 14 g
Szénhidrát 408 g 20,5 g
Élelmi rost 22 g 1 g

A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , , ,

Ad