Trendi, sablonos gluténmentes torta Kohári Évától
Kohári Éva a Gluténmentes Íz-lik rovatunk háziasszonya egy újabb recepttel lepte meg szerkesztőségünket:
Nagyon régóta szemezgetek ezekkel az idei évi trendi tortákkal. Elég kicsi kézügyességgel vagyok sajnos megáldva, azt gondoltam, ez hatalmas falat nekem. Nézegettem recepteket, videókat, sablonokat és belevágtam. Első nekifutásra tenyérnyi szívecskéket gyártottam szaggatóval a fél adag tésztából, a másik felét pedig lefagyasztottam. A fagyasztott tészta kiengedés után ugyan olyan tökéletes, mint a friss. Ez nagyon jó hír, mert nagyobb adagot is készíthetünk egyszerre, a következő alkalommal pedig villám gyorsan elkészül a tortáink.
A fagyasztott adagból szám torta készült, az első sablonos tortám. A sablont az internetről nyomtattam, fogalmam sem volt róla mennyi tésztára lesz szükségem hozzá. Ehhez a mérethez pont dupla adag kellett volna, de emelet híján így is gyönyörű lett a tortácska, a szülinapos nagyon boldog volt vele.
- 50 g mandula liszt
- 250 g Naturbit ALFA-MIX gluténmentes lisztkeverék
- 140 g margarin
- 75 g porcukor
- 1 nagy csipet só
Krém:
- 250 g mascarpone
- 150 ml tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 1/2 üveg áfonya bébi papi (Hamanek), 1-2 ek áfonya lekvár tökéletes hozzá
- 1 csomag habfixáló
Tetejére:
- Áfonya, szőlő, mandula, csoki csepp és minden, amit épp otthon találunk.
Elkészítés
- A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, fél órát pihentetjük a hűtőben.
- Vékonyra nyújtjuk, tetszőleges formával szaggatjuk, és 180 fokon megsütjük. Gyorsan sül, figyelni kell meg ne égjen. Nekem kb. 10 percet sült.
- Fél adag tésztából én 6 tenyérnyi szívecskét sütöttem, a többi tésztát lefagyasztottam. Figyelem! A krém a fél adaghoz nagyon sok!!!!!
Krém:
- A mascarponét a porcukorral habosra keverjük, ehhez jön az áfonya, fixáló és a tejszín. Most a tejszínt nem vertem fel külön, tökéletes lett egybe felverve a mascarponéval. Ezzel időt és mosogatást spórolhatunk
- A kihűlt tésztára krém halmokat nyomunk, ráteszünk még egy tésztát, krémet és díszítjük.
- A tészta nagyon finom ropogós frissen, pár óra alatt a krémtől megpuhul.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 10 adag esetén 1 db. Trendi sablonos tortában |
Energia | 16833 kJ / 4027 kcal | 1684 kJ / 403 kcal |
Zsír | 245,0 g | 24,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 133,6 g | 13,4 g |
Szénhidrát | 386,7 g | 38,7 g |
amelyből cukrok | 175,8 g | 17,6 g |
Rost | 16,1 g | 1,6 g |
Fehérje | 39,8 g | 4,0 g |
Só | 0,96 g | 0,10 g |
A gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor habfixáló lisztkeverék mandulaliszt margarin mascarpone NATURBIT ALFA-MIX só tejszín torta