Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes, cukormentes orosz-krém torta – merészen

Péter-Vincze Éva egy újabb “klasszikus” torta receptjét átalakította át gluténmentessé egy elsőre kicsit meghökkentőnek tűnő liszt választással.

Gluténmentes, cukormentes orosz-krém torta – merészen

A tökmaglisztet általában sós ételekhez használjuk, ám én gondoltam egy nagyot, és a tortalaphoz használtam, nem is bántam meg. Érdekes, karakteres ízű, mégis nagyon finom lett. 24 cm átmérőjű tortaformában sütve, 16 szelet lesz belőle.

Hozzávalók

gluténmentes oroszkrém torta recepta tortalaphoz (gluténmentes, cukormentes, tejmentes):

  • 150 g kölesliszt
  • 80 g tökmagliszt (aki idegenkedik a zöld színtől és/vagy a tökmag ízétől, használjon helyette kukoricakeményítőt)
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor
  • 4 db nagy méretű (L-es) tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 120 ml olaj (vagy folyékony kókuszzsír)
  • 120 ml kókuszital (Joya vagy Alpro)
  • 40 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia)
  • 20 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia) a habba

a krémhez (gluténmentes, cukormentes, tejmentes):

  • 2 db gluténmentes vaníliás pudingpor (Haas)
  • 7 dl kókuszital (Joya vagy Alpro)
  • 5 ml Süssina folyékony édesítőszer

gluténmentes oroszkrém torta receptvalamint

  • 6 dl Hulala cukor nélküli habalap
  • Süssina folyékony édesítőszer
  • vanília aroma
  • 50 g mazsola
  • 10 ml jamaicai rumaroma
  • 200 g sárgabarack (vagy sárga húsú őszibarack, vagy cukor nélküli őszibarackbefőtt)

Elkészítés

  • A mazsolát egy bögrébe tesszük, ráöntjük a rumaromát és annyi meleg vizet, hogy ellepje a mazsolát, kissé összekeverjük és állni hagyjuk. A sárgabarackból 2 darabot félreteszünk a díszítéshez, a többit apróbb kockára vágjuk.
  • A tortalaphoz a liszteket és a sütőport összekeverjük, a tortaformát kikenjük, lisztezzük (kukoricakeményítővel). A tojásokat szétválasztjuk.
  • A fehérjébe tesszük a 2 evőkanál vizet, a 20 g cukorhelyettesítőt és nem túl kemény habbá verjük.
  • A tojás sárgájához hozzáadjuk a 40 g cukorhelyettesítőt, az olajat és a kókuszitalt, majd kézi habverővel alaposan összekeverjük. Ezután műanyag szűrőn kanál segítségével beleszitáljuk a-sütőporos lisztkeveréket, a végén a szűrőben maradt darabos részt most nem rakjuk bele (nagyon kevés marad).  Három-négy részletben hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, beletesszük a tortaformába és előmelegített sütőben megsütjük (170 °C, alsó-felső sütés kb. 40 perc) Még melegen kivesszük a formából, rácson hagyjuk kihűlni.
  • Míg sül a tortalap, a krémhez a pudingokat a kókuszitallal összekeverjük, majd folyamatos keverés közben felforraljuk. Ha besűrűsödött folyékony édesítőszerrel (5 ml) összekeverjük, hideg vízbe téve hűtjük. Hűtés közben egyszer-kétszer megkeverjük, ne álljon nagyon össze.
  • 4 dl Hulalahoz adunk folyékony édesítőszert, vaníliaaromát és felverjük.
  • A kihűlt tortalapot három lapba vágjuk (nem baj, ha vékonyak). Ha a krém is meghűlt összeállítjuk a tortát. (Most elárulom azt a titkot, ami miatt, aki egyszer megkóstolta az oroszkrém tortámat, csak az így készített krémmel kérte.)
  • A pudingot kis kézi habverővel jól összekeverjük, majd a felvert tejszínhabból 3-4 púpos evőkanálnyit óvatosan belekeverünk. A mazsolát leszűrjük, a rumos levet pici édesítővel összekeverjük.
  • A tortalap alsó lapja lesz a torta alja, a fele pudingos krémet rákenjük és megszórjuk a mazsolával. Erre kenjük a tejszínhab felét, majd megszórjuk a kockára vágott sárgabarack felével. Most a tortalap tetejét megfordítjuk és ez lesz a középső lap, amit meglocsolunk a mazsoláról leszűrt, édesített lével. Majd jön a krém másik fele, megszórjuk a mazsolával, majd a maradék tejszínhab, amit a maradék sárgabarackkal szórunk meg. Rátesszük a tortalapot, ezt is meglocsoljuk a rumaromás lével.
  • A megmaradt 2 dl Hulala-t édesítővel és vaníliaaromával felverjük, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát, majd a maradékot habzsákba téve, valamint a megmaradt sárgabarackot tetszőlegesre vágva, kidíszítjük a tortát. Hűtőszekrénybe téve egy éjszakán át „érleljük”.

Tippek:

  • a torta „locsolásához” 0,5 l-es műanyag flakont lehet használni a kupakot 6-7 helyen kiszúrva
  • az alsó lapot nem locsoljuk meg, mert ha nagyon elázik, nem lehet átemelni a tortát másik tálcára
  • ha a pudingot főzés közben kis kézi habverővel keverjük, nem fog összecsomósodni
  • ha a tortalap lisztjéhez 3 evőkanál sötét színű kakaóport keverünk (természetesen a köleslisztből ugyanennyit elveszünk), akkor kakaós piskótalapunk lesz, amiben nem lehet kiérezni a tökmag ízét
Tápanyagtartalom az egészben 16 szelet esetén
1 szelet tortában(kb. 150 g / 1 szelet)
Energia 19353 kJ / 4630 kcal 1209 kJ / 289 kcal
Zsír 306,2 g 19,1 g
  amelyből telített zsírsavak 183,8 g 11,5 g
Szénhidrát 337,1 g 21,1 g
  amelyből cukrok 97,3 g 6,1 g
Rost 23,7 g 1,5 g
Fehérje 97,6 g 6,1 g
0,84 g 0,05 g
A gluténmentes orosz-krém torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
gluténmentes oroszkrém torta recept

gluténmentes oroszkrém torta recept

Kategória: , , , ,