Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kakaós, mandulalisztes gluténmentes tortaalap

Egy kedves olvasónk, Péter-Vincze Éva küldte szerkesztőségünknek ezt a gluténmentes receptet

Ez egy kakaós gluténmentes tortaalap recept csupán, de nem csak gluténmentes, hanem tej- és hozzáadott cukormentes is, viszont látszatra megtévesztően hasonlít a nem mentes tortalapokhoz.

gluténmentes tortalap recept Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (12 szelet)

  • 3 db tojás
  • 80 g mandulaliszt
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 60 g kölesliszt
  • 2 evőkanál kakaópor (gluténmentes)
  • 1 csomag sütőpor (Lildl-s Belbake sütőpor már kukoricakeményítővel készül!)
  • 80 ml Joya kókuszital
  • 80 ml olaj, vagy folyékony kókuszzsír
  • Eritvia (eritritollal kevert stevia) és folyékony édesítőszer (Süssina)

Elkészítés:

  • A liszteket a kakaóporral és a sütőporral összekeverjük.
  • A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 2 kanál eritviával nem túl kemény habbá verjük.
  • A tojássárgákhoz 2 -3 kanál eritviát teszünk, hozzáadjuk a kókuszitalt, az olajat (vagy a folyékony kókuszzsírt) és kézi habverővel összekeverjük. Ha nem elég édes, kevés folyékony édesítőt (Süssina) is adhatunk hozzá.
  • A lisztes keveréket műanyag szűrőbe tesszük és kanál segítségével „beleszitáljuk” a tojássárgás keverékbe, gyors mozdulattal kézi habverővel összekeverjük, ezután a szűrőben maradt mandula darabokat is hozzákeverjük.
  • A felvert tojásfehérjét kb. három részletben óvatosan hozzákeverjük a masszához, majd zsiradékkal kikent, lisztezett (kukoricakeményítő vagy kölesliszt) tortaformába tesszük.
  • Előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 170 fokon kb. 45-60 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  • A formából kiszedve rácson hagyjuk kihűlni. Tetszőleges krémmel töltjük.

Elkészítési idő: kb. 80 perc

Nehézségi szint: közepes

TIPP: A megszokott, gyakran vásárolt gluténmentes élelmiszerek címkéjét is mindig át kell olvasni, mert vannak gyártók akik, menet közben módosítják a címkén az összetételt.

Tápanyagtartalom az egészben 12 szelet esetén
1 szelet tortaalapban
Energia 7 627 kJ 635 kJ
Energia 1 816 kcal 151 kcal
Zsír 136,6 g 11,4 g
  amelyből telített zsírsavak 19,2 g 1,6 g
Szénhidrát 88,2 g 7,4 g
  amelyből cukrok 28,8 g 2,4 g
Rost 12,0 g 1,0 g
Fehérje 44,7 g 3,7 g
0,3 g 0,03 g

A gluténmentes tortalap recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,