Szójakészítmények is gluténmentesek általában
Gluténmentes szójakészítmények
Először is fontos azt tisztázni hogy a szója ugyan nem tartalmaz glutént, de a tárolás és a feldolgozás során – amennyiben erre a termelő, szállító, élelmiszer gyártó, forgalmazó nem figyel oda – szennyeződhet gluténnal és így már viszont nem tekinthető az amúgy gluténmentes szója gluténmentesnek. A szennyeződés bekövetkezhet a magtárban a tároláskor, vagy egy olyan gépsoron történő gyártás alkalmával, amelyen gluténtartalmú gabonákat is feldolgoznak. Amennyiben még nem olvasta el a gluténmentes konyha kialakításáról szóló cikkünket, akkor ajánljuk szíves figyelmébe – gluténszennyezés kivédése otthon.
Ennyi bevezető után pár szót a szójáról, szójakészítményekről.
Az egészséges táplálkozási ajánlás szerint a szója, vagy szójakészítmények, vagy szóját tartalmazó készítmények heti rendszerességgel ajánlhatók.
A szója fogyasztás javasolt mennyisége mindig egyénileg kerül meghatározásra, ezért érdemes dietetikushoz fordulni, mert a személyes konzultáció alkalmával a dietetikus egy részletes kikérdezés mellett figyelembe veszi az aktuális egészségi – betegségi állapotokat, az egyedi igényeket és így készít számára táplálkozási tervet!
Mivel a szója gluténmentes és (laktózmentes is egyben), így a natúr változatokat nyugodtan beilleszthetjük a gluténmentes étrendbe, hetente 1-2 alkalommal, kivétel: ha a beteg szójaallergiás is.
Fontos tehát ezért megbízható forrásból származó, garantáltan gluténmentes szójakészítményeket vásárolni, fogyasztani.
Szójabab
A szójabab természetben előforduló formája emberi fogyasztásra feldolgozatlanul alkalmatlan.
60%-át növényi olajok, és növényi fehérjék alkotják. Ezen felük közel 35%-ban tartalmaz összetett szénhidrátot és 5% egyéb szervetlen anyagot.
A szójában fehérjéi nagy százalékban hőállóak. A szójában található szénhidrátok egy része az ember számára emészthetetlen, és sajnos puffadást, fokozott szélképződést okozhat.
Nyersen nem javasolt fogyasztani, csak alapos hőkezelés és/vagy fermentálás, speciális előkészítés után. A szójatermékek is ezen az elven készülnek.
Speciális eljárással a szójababot megszabadítják a héjától és a fehérjék emésztését végző tripszin enzimet gátló vegyülettől.
A szójalisztet közvetlenül is fel lehet használni ételek elkészítésére.
Szójaliszt – amennyiben garantáltan gluténmentes.
Készen érdemes megvásárolni! Kétféle kapható belőle:
A teljes szójaliszt
Pörköléssel készül, aminek következtében némileg módosul az íze, főként édes ételek készítésére használják. |
A zsírszegény szójaliszt
Felhasználhatjuk: kenyerek, péksütemények, édes-, és sós sütemények, pizza tésztához. Kb. a kenyérliszt 10-30 százalékát lehet kiváltani. Azt is vegyük számításba, hogy nagyobb a folyadékmegkötő képessége a búzaliszténél, így több vizet is kell használnunk hozzá. |
Pirított szójabab
Persze fontos, hogy biztosak legyünk benne, hogy gluténnal még véletlenül sem szennyezett szójababról van szó.
TV nézéshez kiváló rágcsálni való, és az elkészítése is nagyon egyszerű.
- a szójababot meg kell mosni, és 24 órára bő vízbe áztatni,
- leszűrjük a babot, kicsit megszikkasztjuk, és egy tepsibe szórjuk,
- 180 °C fokra előmelegített sütőben pirítjuk, de 2 percenként átkeverjük, hogy meg ne égjen,
- sütő helyett serpenyőben is lehet pirítani, ez esetben a jó forró teflon serpenyőbe szórjuk a beáztatott, leszűrt, megszikkasztott babot, és kevergetés közben készre pirítjuk.
Miközben hűl, ízesíthetjük sóval, fűszerekkel, kevés olajjal, de natúran is finom ropogtatni való.
Szójaolaj – amennyiben garantáltan gluténmentes.
Préseléssel nyerik.
Energiatartalma ugyan annyi, mint az összes növényi olajé, tehát nem fogyókúrás!
100g tápértéke | |
energia | 899 kcal |
fehérje | 0 g |
zsír | 99.9 g |
szénhidrát | 0 g |
Mint az összes zsiradékot. a zsír kiváltására alkalmas. A legtöbbet használt típusok, a legismertebb változatok:
- Finomított szójaolaj: sütéshez – főzéshez való.
- A hidegen sajtolt szójaolaj salátákhoz javasolt. Vannak ízesíett változatai is, pl: chilivel, fokhagymával, rozmaringgal és tetszés szerint mi is ízesíthetjük egyéni fűszerekkel.
- Szójamargarin: szendvics és krémek készítésére használható
Szójababrost (Okara)
Persze fontos, hogy biztosak legyünk benne, hogy gluténnal még véletlenül sem szennyezett szójababból készült.
Ez tulajdonképpen egy pép, ami visszamarad a szójaital vagy a tofukészítésekor.
Alacsony az energia tartalma a sovány túróhoz hasonlóan, de a fehérje tartalma alacsonyabb, és a magas rosttartalmú szénhidrát mennyisége nagyobb.
100g tápértéke | |
energia | 77 kcal |
fehérje | 3,2 g |
zsír | 3,3 g |
szénhidrát | 12,5 g |
rost | 4,1 g |
Semleges ízű, így tetszés ízesíthetjük, akár sós, akár édes változatban. Akik rostszegényen étkeznek, és valamilyen okból nem ehetnek rostos ételeket, ezzel lehet dúsítani, hiszen semleges ízű!
Felhasználhatjuk: fasírtokhoz, mint a húst, tojással összefogva.
Dúsíthatunk vele darált húsos és/vagy rakott húsos zöldséges ételeket, krémeket.
Ön már olvasta a cikksorozatunkat, hogy mit ehetnek a gluténérzékenyek?
Kelt:2014.04.05 / Utolsó módosítás: 2014.06.19Kapcsolódó bejegyzések:
IBD – Cöliákia – Szója. Mi lehet a kapcsolat közöttük?
A szója enyhítheti a gyulladásos bélbetegségek súlyosságát tudtuk megy friss kutatásból. Az már tudjuk, hogy az IBD és a cöliákia...
Szójaallergia
A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...