Töklámpás macaronok
A Macaron-Sziget rovatunk legújabb receptje:
A Halloween-ra készülve, töklámpás macaronokat gyártottam! Tele van ilyesmivel az internet, úgyhogy itt volt az ideje, hogy én is házi körülmények között kipróbáljam. Tartsatok velem, ha nektek is van kedvetek egy kicsit kreatívkodni! A macaron íze pedig ezúttal narancsos-csokis lesz. A macaron recept pedig ugyanaz a szirupos recept, amit először olvashattatok tőlem a mangós macaron készítésénél.
A krémmel kezdjünk!
Hozzávalók:
- 190 g magas kakaótartalmú csoki
- 190 g 30%-os tejszín
- narancs aroma vagy egy kis narancslé
Ha narancslét használsz, vigyázni kell, hogy ne legyen a végén túl híg a krém!
A tejszínt fel kell forralni és belekockázni a csokit. Ezután megvárjuk míg kihűl, és utána hozzáadjuk a narancs ízesítést. Hűtőbe tesszük pár órára, addig meg lehet sütni a macaront!
Macaron recept:
- 88 g tojásfehérje (2 x 44 g)
- 27 g kristálycukor
- 107 g mandulaliszt vagy darált mandula
- 107 g porcukor
- 107 g kristálycukor
- 38 g víz
Eszközök, amire szükség lesz:
- konyhai hőmérő
- habzsák
- hablapát
- digitális konyhai mérleg
- macaron szilikonforma (vagy szilikonos sütőpapír)
- Ha daráljuk a mandulát, akkor egy aprítógép és egy kávédaráló is szükséges.
Első lépésként mérjük ki az alapanyagokat, és készüljünk elő így:
- A habzsákot vegyük elő, és egy kancsóba vagy széles korsóba állítsuk bele, és hajtsuk rá az oldalára a zsák végét, hogy majd könnyedén bele tudjuk tölteni a macaron masszánkat.
- Egy kis edénybe mérjük ki a 107 g kristálycukrot és hozzá a 38 g vizet. Ebből lesz a cukorszirup.
- Egy tálba mérjük ki a 107 g mandulát és a 107 g porcukrot. Ha a mandula összeáll kis csomókban, akkor egy kanállal törjük szét őket az edény falához nyomkodva, így nem fog elakadni a habzsákunkban. Keverjük jól el. Ehhez máris hozzáadhatjuk a 44 g mikróban felmelegített tojásfehérjét. (Az én mikrómban kb. 7mp alatt lesz a tojás szobahőmérsékletű, a 22-25 fok az ideális.)Figyelem! Tényleg csak pár másodpercig melegítsük a tojásfehérjét! Mindezt elkeverve kapunk egy masszát.
- A másik 44 g tojásfehérjénket is melegítsük fel, tegyük a keverőtálba, amiben felverjük a 27 g kristálycukorral.
- Melegítsük elő a sütőt 150 °C fokosra, alul-felül sütéshez.
- Mehet is a tojásfehérje felverése a cukorral, legyen kemény a tojáshab, mint amikor piskótát sütünk. Ilyenkor hozzáadhatjuk a por vagy gél állagú ételszínezőt. Jelen esetben narancssárga lesz a macaron.
- A cukorszirup elkészítése van még hátra.
- Melegítsünk az edény alá, és készítsünk szirupot.
- Amikor 110-120 °C fokos a szirup, öntsük úgy hozzá a felvert tojásfehérjéhez, hogy közben menjen alapfokon a habverő.
- Ezután kapcsoljuk magas fokozatra, nem sokáig kell keverni, kb. 3 percig. Még meleg lesz azért, de nem forró, ez az, ami megfelelő lesz.
- A hablapáttal keverjük hozzá a szirupos-fehérjét a mandulás masszához addig, míg minden jól összekeveredik. Az állag akkor lesz jó, ha viszonylag folyós, de nem híg, és amikor a hablapátról lefolyik, szakaszosan folyik le a tészta. Mikor belehuppan a tálban lévő tésztához a hablapátról, szépen bele is simul úgy, hogy végül nem hagy nyomot maga után.
Süssük meg a macaronokat!
- Töltsük a macaron tésztát a habzsákba, függőlegesen nyomjunk belőle egyforma halmokat.
- A tapasztalatok alapján ártani nem árthat, ha félretesszük pihenni, addig, amíg a “bőrösödés” meg nem jelenik rajta. Tehát ha az ujjaddal megérinted, már nem ragad hozzá a tészta. Ez a páratartalomtól függ, 10 perctől 30 percig is eltarthat. Ezzel viszont ki lehet védeni a macaron megrepedését a sütés közben.
- A sütő már megfelelően meleg, 12 percet süssük a macaronokat.
- Mikor megsültek, hagyjuk őket hűlni, így jól le tudjuk őket választani a sütőlapról.
A macaron betöltése előtt rajzolgattam meg a halloween-os töklámpásokat. Ehhez lehet használni ehető dekortollakat illetve alkohollal összekevert poralapú ételszínezőt. Ecsettel könnyen tudunk festegetni a macaronra anélkül, hogy sérülne. Be lehet vonni a gyerekeket is, jó kis program az biztos!
Sok sikert mindenkinek!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 2 óra
- Sütés: 12 perc, alul-felül sütési funkcióval
A darabszám attól függ, hány halmot nyomunk ki a habzsákból.
Tápanyagtartalom | az egészben | 25 db. esetén 1 db. macaronban (kb. 3 – 4 dkg) |
Energia | 2846 kcal / 11953 kJ | 114 kcal / 478 kJ |
Fehérje | 67,1 g | 2,7 g |
Zsír | 144,0 g | 5,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 83,9 g | 3,4 g |
Szénhidrát | 302,9 g | 12,1 g |
amelyből cukrok | 252,1 g | 10,1 g |
Rost | 34,1 g | 1,4 g |
A gluténmentes macaron recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor gluténmentes étcsokoládé habtejszín macaron receptek mandula narancslé tojásfehérje víz