Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Töklámpás macaronok

A Macaron-Sziget rovatunk legújabb receptje:

gluténmentes macaron sziget halloween

A Halloween-ra készülve, töklámpás macaronokat gyártottam! Tele van ilyesmivel az internet, úgyhogy itt volt az ideje, hogy én is házi körülmények között kipróbáljam. Tartsatok velem, ha nektek is van kedvetek egy kicsit kreatívkodni! A macaron íze pedig ezúttal narancsos-csokis lesz. A macaron recept pedig ugyanaz a szirupos recept, amit először olvashattatok tőlem a mangós macaron készítésénél.

A krémmel kezdjünk!

Hozzávalók:

  • 190 g magas kakaótartalmú csoki
  • 190 g 30%-os tejszín
  • narancs aroma vagy egy kis narancslé

Ha narancslét használsz, vigyázni kell, hogy ne legyen a végén túl híg a krém!

A tejszínt fel kell forralni és belekockázni a csokit. Ezután megvárjuk míg kihűl, és utána hozzáadjuk a narancs ízesítést. Hűtőbe tesszük pár órára, addig meg lehet sütni a macaront!

Macaron recept:

Eszközök, amire szükség lesz:

  • konyhai hőmérő
  • habzsák
  • hablapát
  • digitális konyhai mérleg
  • macaron szilikonforma (vagy szilikonos sütőpapír)
  • Ha daráljuk a mandulát, akkor egy aprítógép és egy kávédaráló is szükséges.

Első lépésként mérjük ki az alapanyagokat, és készüljünk elő így:

  • A habzsákot vegyük elő, és egy kancsóba vagy széles korsóba állítsuk bele, és hajtsuk rá az oldalára a zsák végét, hogy majd könnyedén bele tudjuk tölteni a macaron masszánkat.
  • Egy kis edénybe mérjük ki a 107 g kristálycukrot és hozzá a 38 g vizet. Ebből lesz a cukorszirup.
  • Egy tálba mérjük ki a 107 g mandulát és a 107 g porcukrot. Ha a mandula összeáll kis csomókban, akkor egy kanállal törjük szét őket az edény falához nyomkodva, így nem fog elakadni a habzsákunkban. Keverjük jól el. Ehhez máris hozzáadhatjuk a 44 g mikróban felmelegített tojásfehérjét. (Az én mikrómban kb. 7mp alatt lesz a tojás szobahőmérsékletű, a 22-25 fok az ideális.)Figyelem! Tényleg csak pár másodpercig melegítsük a tojásfehérjét! Mindezt elkeverve kapunk egy masszát.
  • A másik 44 g tojásfehérjénket is melegítsük fel, tegyük a keverőtálba, amiben felverjük a 27 g kristálycukorral.
  • Melegítsük elő a sütőt 150 °C fokosra, alul-felül sütéshez.
  • Mehet is a tojásfehérje felverése a cukorral, legyen kemény a tojáshab, mint amikor piskótát sütünk. Ilyenkor hozzáadhatjuk a por vagy gél állagú ételszínezőt. Jelen esetben narancssárga lesz a macaron.
  • A cukorszirup elkészítése van még hátra.
  • Melegítsünk az edény alá, és készítsünk szirupot.
  • Amikor 110-120 °C fokos a szirup, öntsük úgy hozzá a felvert tojásfehérjéhez, hogy közben menjen alapfokon a habverő.
  • Ezután kapcsoljuk magas fokozatra, nem sokáig kell keverni, kb. 3 percig. Még meleg lesz azért, de nem forró, ez az, ami megfelelő lesz.
  • A hablapáttal keverjük hozzá a szirupos-fehérjét a mandulás masszához addig, míg minden jól összekeveredik. Az állag akkor lesz jó, ha viszonylag folyós, de nem híg, és amikor a hablapátról lefolyik, szakaszosan folyik le a tészta. Mikor belehuppan a tálban lévő tésztához a hablapátról, szépen bele is simul úgy, hogy végül nem hagy nyomot maga után.

Süssük meg a macaronokat!

  • Töltsük a macaron tésztát a habzsákba, függőlegesen nyomjunk belőle egyforma halmokat.
  • A tapasztalatok alapján ártani nem árthat, ha félretesszük pihenni, addig, amíg a “bőrösödés” meg nem jelenik rajta. Tehát ha az ujjaddal megérinted, már nem ragad hozzá a tészta. Ez a páratartalomtól függ, 10 perctől 30 percig is eltarthat. Ezzel viszont ki lehet védeni a macaron megrepedését a sütés közben.
  • A sütő már megfelelően meleg, 12 percet süssük a macaronokat.
  • Mikor megsültek, hagyjuk őket hűlni, így jól le tudjuk őket választani a sütőlapról.

halloween gluténmentes macaron

A macaron betöltése előtt rajzolgattam meg a halloween-os töklámpásokat. Ehhez lehet használni ehető dekortollakat illetve alkohollal összekevert poralapú ételszínezőt. Ecsettel könnyen tudunk festegetni a macaronra anélkül, hogy sérülne. Be lehet vonni a gyerekeket is, jó kis program az biztos!

Sok sikert mindenkinek!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 2 óra

  • Sütés: 12 perc, alul-felül sütési funkcióval

A darabszám attól függ, hány halmot nyomunk ki a habzsákból.

Tápanyagtartalom az egészben 25 db. esetén
1 db. macaronban (kb. 3 – 4 dkg)
Energia 2846 kcal / 11953 kJ 114 kcal / 478 kJ
Fehérje 67,1 g 2,7 g
Zsír 144,0 g 5,8 g
  amelyből telített zsírsavak 83,9 g 3,4 g
Szénhidrát 302,9 g 12,1 g
  amelyből cukrok 252,1 g 10,1 g
Rost 34,1 g 1,4 g

A gluténmentes macaron recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,

Ad