Amaretti egy olasz gluténmentes keksz klasszikus
Iri mama egy olasz gluténmentes keksszel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ismét egy tradicionális Olaszországi keksz félét készítettem, az Amaretti kekszet. Kv-hoz, teához fogyasztják, vagy Amaretti likőrbe mártogatják. Én teához és kávéhoz is megkóstoltam. Nagyon finom mandulás keksz. Próbáljátok ki, érdemes!
Hozzávalók (20 db Amaretti kekszhez):
- 20 dkg mandula liszt (Ennek hiánya miatt, mint én, egyszerűen ledarálom a mandulát.)
- 70 g cukor
- 2 db tojásfehérje
- 2-3 g mandula aroma (kell hozzá, nem érdemes kihagyni)
- 2-3 g vanília aroma
- csipet só
Amaretti gluténmentes keksz elkészítése:
- Tojásokat szétválasztom, de csak a fehérjére lesz szükség.
- Csipet sóval és a cukor egy részével elkezdem habosítani a tojásfehérjét
- Cukrot több részletben, folyamatos keverés mellett beledolgozom.
- Belekeverem a mandula aromát és a vanília aromát.
- Végül a mandula liszttel lazán átforgatom.
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre. 25 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, diónyi halmokat kanalazok rá. Lehetne habzsákból kinyomni, de nem érdemes.
- Nagyon ragad, így is szép kerek kekszek lesznek.
- 20 db lett ebből a mennyiségéből.
- 15-20 percig sütöm.
- A tepsiben hagyom kihűlni. Azonnal fogyasztható, és nem lehet abbahagyni.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Amaretti mandulás gluténmentes kekszkben |
Energia | 5902 kJ / 1408 kcal | 294 kJ / 70 kcal |
Zsír | 94,7 g | 4,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 18,2 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 76,9 g | 3,8 g |
amelyből cukrok | 6,6 g | 0,3 g |
Rost | 28,0 g | 1,4 g |
Fehérje | 51,7 g | 2,6 g |
Só | 1,06 g | 0,05 g |
Tejmentes, laktózmentes, élesztőmentes.
A Amaretti gluténmentes keksz tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt cukor élesztőmentes glutén és tejmentes GM amaretti keksz keksz mandula aroma mandulaliszt só tojásfehérje uzsonna és tízórai vanília aroma vendégváró