Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sütőtökös – fahéjas – kakaós csíkos gluténmentes kalács

csíkos gluténmentes kalács receptIri mama egy finom gluténmentes kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Az úgy volt hogy, előző nap sütöttem tököt, maradt belőle. Kalácsot, olyan igazit próbáltam újra készíteni. Láttam már több alkalommal hogy tökkel sütnek ezt, azt. Gondoltam kipróbálom, ha már maradt. Nagyon jól tettem. Tényleg olyan lett mint az igazi. Másnap is puha, szaftos. Próbáljátok ki ti is.

Hozzávalók (kb. 16 szelethez):

Tészta egyik felébe :

Másik felébe :

  • 7 g gluténmenttes kakaópor
  • 15 g tej
  • 4 g fűszer mix keverék (fahéj, coriander, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, kömény)

Kenéshez:

  • 15g tejszín

Tetejére:

  • 1 0 g étolaj

Kész gluténmentes kalács tetejére:

  • 15g tej

A sütőtökös – fahéjas – kakaós csíkos kalács elkészítése:

  • Lisztet, élesztőt, cukrot, sót egy nagyobb tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom a tojássárgáját, és az olvasztott margarint.
  • Rugalmas tésztát dagasztok.
  • Ezután elfelezem a tésztát és az egyikhez adom a tökpürét, majd alaposan elkeverem, dagasztom. A tésztához másik feléhez adagolom a kakaóport és a tejet, majd ezt is simára, egyneműre dolgozom. Akkor jó, ha rugalmas, lágy a tészta.
  • Mind a két gombócot, külön tálba teszem, lefedem. 1 órát kelesztem, kb. a duplájára. Attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Ezután lisztezett gyúrólapra borítom a sárga tésztát, mert a töktől szép színe lesz. Kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
  • A kakaós tésztát liszttel szórt sütőpapíron nyújtom ki, azonos méretűre.
  • A sárga tésztát lekenem tejszínnel. A kakaós lapot sütőpapírral együtt ráfordítom a sárga tésztára.
  • Sodrófával kicsit nyújtom. Hogy egyenletes legyen, széleit behajtom, majd felülről lefelé feltekerem mint a bejglit.
  • Sütőpapírral együtt egy 35 x 23 x 4cm formába emelem.
  • Tetejére vékonyan olajat kenek hogy ne száradjon ki.
  • Duplájára kelesztem, kB. 45-55 perc.
  • 170 °C fokra előmelegített sütőbe 25- 35 percig sütöm.
  • Fogpiszkálóval ellenőrzöm, ha már nem ragacsos, akkor kész.
  • Rácson hűtöm. Tetejét tejjel lekenem, letakarom, így hagyom míg kihűl.
  • Ezután szeletelem.

Gyönyörű, puha, szaftos, illatos kalács lett. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 3 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet sütőtökös, fahéjas, kakaós
gluténmentes kalácsban
Energia 9390 kJ / 2236 kcal 587 kJ / 140 kcal
Zsír 50,4 g 3,2 g
  amelyből telített zsírsavak 22,3 g 1,4 g
Szénhidrát 411,0 g 25,7 g
  amelyből cukrok 126,0 g 7,9 g
Rost 16,7 g 2,8 g
Fehérje 20,0 g 1,3 g
5,39 g 0,34 g

A sütőtökös – fahéjas – kakaós csíkos kalács  tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

sütőtökös gluténmentes kalács recept

sütőtökös gluténmentes kalács

Kategória: , , ,