Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Cantuccini – gluténmentes mandulás keksz 1 óra alatt

olasz gluténmentes keksz receptIri mama egy gluténmentes keksz recepttel lepett meg minket.

Mivel ezt a kekszet gluténmentesen nem tudom beszerezni, készítettem egyet. Szerintem többször fogom megsütni ezt a finom kétszersült kekszet. Kávéhoz és teához, fogyasztható, de önmagában is nagyon finom.

Hozzávalók (26-28 db kekszhez):

  • 2 db M-es méretű tojás
  • 60 g cukor
  • 125 g Schaer baking mix gluténmentes lisztkeverék (régi nevén Mix it)
  • 125 g It’s us Miklo’s univerzális gluténmentes lisztkeverék (régi nevén Naturbit Alfa-mix)
  • 2 g szódabikarbóna (vagy sütőpor)
  • 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 30 g puha vaj vagy margarin (növényi eredetű is jó)
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 50 g durvára őrölt mandula (pisztácia is finom benne)

A gluténmentes mandulás keksz elkészítése:

  • Tojásokat cukorral habosra keverem.
  • Hozzáadom a puha vajat, szódabikarbónával elkevert liszteket, narancs reszelt héját.
  • Kézzel alaposan összegyúrom. Jól kezelhető, formázható, rugalmas tésztát gyúrok.
  • Ezután adom hozzá a durvára őrölt mandulát, átgyúrom, majd elfelezem a tésztát.
  • 35-40 cm-es egyforma rudat sodrok, papíros tepsire teszem.
  • 190 °C fokon légkeveréssel, 20 percig sütöm,majd hűtöm.
  • Amikor már teljesen kihűlt, éles késsel ferdén 2 újjnyi vastagra vágom.
  • Visszateszem a papíros tepsibe, 160 °C fokon 15 percig újra sütöm.
  • Ekkor lesz roppanós, ropogós. Ha nem szeretitek ennyire ropogósra, elég egyszer sütni, igaz akkor nem az igazi, de finom.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 55 perc

Nehézségi szint: könnyű

A tápérték számítás folymatban

Cantuccini – gluténmentes mandulás keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

mandulás keksz gluténmentesen recept

mandulás gluténmentes keksz

Kategória: , , , ,