Gluténmentes őszi torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi torta bővült.
Be kell valljam, hogy a mák az egyik kedvenc alapanyagom. Itthon nem mindenki szereti annyira, mint én, de a mostani tortámhoz ragaszkodtam, hogy kerüljön bele mák. Jó-jó, engedtem én is, így került bele sütőtök is. Mennyei lett a végeredmény.
Hozzávalók(23 cm torta):
Torta hozzávalói:
- 500 g It’s us mimen vanília ízű sütemény lisztkeverék
- 110 g napraforgó étolaj
- 235 g víz
Mákkrém hozzávalói:
- 100 g darált mák
- 30 g kristálycukor
- 400 ml növényi ital (most rizsital)
- 1 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 egész bio citrom reszelt héja
- 150 növényi mascarpone krém
Sütőtökös krém hozzávalói:
- 250 g reszelt sütőtök
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 300 ml növényiital (most rizsital)
- 1 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 50 növényi mascarpone krém
Tetejére:
- 50 g sütőtök
A gluténmentes őszi torta elkészítése:
- A tortát készítsük el.
- A lisztkeveréket tartalmához adjuk a napraforgó étolajat és a vizet is.
- Gyorsan, de alaposan keverjük össze robotgéppel az egészet.
- Sütőpapírral bélelt 23 cm tortaformába öntsük bele a tésztát.
- Előmelegített 180 C-os sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
- Sütési idő függ a sütőnktől.
- Mákkrémhez daráljuk le a mákot a cukorral.
- Egy zacskó vaníliás pudingport keverjünk el 3 evőkanál cukorral, és 100 ml rizsitallal.
- A maradék növényi italt kezdjük el forralni.
- Öntsük bele a ledarált cukros mákot.
- Főzzük sűrűre.
- Reszeljük bele a citromhéját.
- Tegyük félre teljesen kihűlni.
- A sütőtököt reszeljük le kislyukú reszelőn.
- Mikrohullámú sütőben pároljuk meg 4 perc alatt, maximális teljesítménnyel.
- Vegyük ki, szórjuk meg őrölt fahéjjal, és kevés cukorral.
- Egy zacskó vaníliás pudingport keverjünk el 3 evőkanál cukorral, és 100 ml rizsitallal.
- A maradék növényi italt kezdjük el forralni.
- Tegyük bele a párolt sütőtököt.
- Főzzük sűrűre a sütőtökös pudingot.
- Facsarjunk hozzá citromlevet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- 50 g sütőtököt vágjunk fel apró kockákra.
- Pároljuk meg ezt is mikrohullámú sütőben.
- Ahogy kezd hűlni, szórjuk meg porcukorral.
- A kihűlt pudinghoz adjuk a növényi mascarpone krémet.
- Mind a kettő féle krémet habosítsuk össze a mascarponéval.
- Ha már a torta tésztája is kihűlt, vágjuk 3 részre.
- Az alsó tésztalapra tegyünk mákkrémet.
- Tegyük rá a 2. tortalapot.
- Ezt kenjük le a sütőtökös krémet.
- Hagyjunk meg pár evőkanál sütőtökös krémet a torta oldalára.
- Jöhet az utolsó tortalap.
- Erre a maradék mákkrém jöhet.
- Szórjuk meg a megpárolt sütőtök kockákat.
- Tegyük hűtőszekrénybe dermedni.
- Szeletelve tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kevesebb, mint 60 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes őszi torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom étolaj Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek ivóvíz kristálycukor lisztkeverék mák mascarpone MiMen Vaníliás süteménypor őrölt fahéj rizsital sütőtök torta vanília puding