Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes őszi torta

őszi torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi torta bővült.

Be kell valljam, hogy a mák az egyik kedvenc alapanyagom. Itthon nem mindenki szereti annyira, mint én, de a mostani tortámhoz ragaszkodtam, hogy kerüljön bele mák. Jó-jó, engedtem én is, így került bele sütőtök is. Mennyei lett a végeredmény.

Hozzávalók(23 cm torta):

Torta hozzávalói:

  • 500 g It’s us mimen vanília ízű sütemény lisztkeverék
  • 110 g napraforgó étolaj
  • 235 g víz

Mákkrém hozzávalói:

  • 100 g darált mák
  • 30 g kristálycukor
  • 400 ml növényi ital (most rizsital)
  • 1 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 egész bio citrom reszelt héja
  • 150 növényi mascarpone krém

Sütőtökös krém hozzávalói:

  • 250 g reszelt sütőtök
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 300 ml növényiital (most rizsital)
  • 1 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • pár csepp frissen facsart citromlé
  • 50 növényi mascarpone krém

Tetejére:

  • 50 g sütőtök

A gluténmentes őszi torta elkészítése:

  • A tortát készítsük el.
  • A lisztkeveréket tartalmához adjuk a napraforgó étolajat és a vizet is.
  • Gyorsan, de alaposan keverjük össze robotgéppel az egészet.
  • Sütőpapírral bélelt 23 cm tortaformába öntsük bele a tésztát.
  • Előmelegített 180 C-os sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
  • Sütési idő függ a sütőnktől.
  • Mákkrémhez daráljuk le a mákot a cukorral.
  • Egy zacskó vaníliás pudingport keverjünk el 3 evőkanál cukorral, és 100 ml rizsitallal.
  • A maradék növényi italt kezdjük el forralni.
  • Öntsük bele a ledarált cukros mákot.
  • Főzzük sűrűre.
  • Reszeljük bele a citromhéját.
  • Tegyük félre teljesen kihűlni.
  • A sütőtököt reszeljük le kislyukú reszelőn.
  • Mikrohullámú sütőben pároljuk meg 4 perc alatt, maximális teljesítménnyel.
  • Vegyük ki, szórjuk meg őrölt fahéjjal, és kevés cukorral.
  • Egy zacskó vaníliás pudingport keverjünk el 3 evőkanál cukorral, és 100 ml rizsitallal.
  • A maradék növényi italt kezdjük el forralni.
  • Tegyük bele a párolt sütőtököt.
  • Főzzük sűrűre a sütőtökös pudingot.
  • Facsarjunk hozzá citromlevet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • 50 g sütőtököt vágjunk fel apró kockákra.
  • Pároljuk meg ezt is mikrohullámú sütőben.
  • Ahogy kezd hűlni, szórjuk meg porcukorral.
  • A kihűlt pudinghoz adjuk a növényi mascarpone krémet.
  • Mind a kettő féle krémet habosítsuk össze a mascarponéval.
  • Ha már a torta tésztája is kihűlt, vágjuk 3 részre.
  • Az alsó tésztalapra tegyünk mákkrémet.
  • Tegyük rá a 2. tortalapot.
  • Ezt kenjük le a sütőtökös krémet.
  • Hagyjunk meg pár evőkanál sütőtökös krémet a torta oldalára.
  • Jöhet az utolsó tortalap.
  • Erre a maradék mákkrém jöhet.
  • Szórjuk meg a megpárolt sütőtök kockákat.
  • Tegyük hűtőszekrénybe dermedni.
  • Szeletelve tálalhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kevesebb, mint 60 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes őszi torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes őszi torta recept

gluténmentes őszi torta recept

Kategória: , , ,