Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes zabdarás áfonyás felfújt, citromkrémmel

felfújt recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zabdarás áfonyás felfújttal bővült.

Rizskocht már sokszor készítettem. Most gluténmentes zabdarával próbálkoztam. A végeredmény fantasztikus lett. Nekem még jobban is ízlett ez a változat, könnyebb, krémesebb állagú desszert. Került bele áfonya, így sütöttem meg. A tetejére pedig igazán lágy, citromkrémes ízbomba került.

Hozzávalók (8 főre):

Zabdarás felfújthoz:

  • 300 g gluténmentes zabdara
  • 500 ml növényi ital (most rizsital)
  • 50 ml víz
  • 120 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet cukor
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • 5 db M-es méretű tojássárgája
  • 5 db M-es méretű tojásfehérje
  • csipet só
  • 30 g növényi margarin
  • 150 g friss áfonya

Citromos krém:

  • 2 bio citrom frissen facsart citromlé
  • 2 bio citrom frissen reszelt citromhéj
  • 100 g kristálycukor
  • csipet só
  • 400 ml növényi ital (most rizsital)
  • 200 ml növényi tejszínalternatíva
  • 50 ml víz
  • 44 g It’s us Naturbit kukoricakeményítő

Tetejére:

  • 50 g friss áfonya

A gluténmentes zabdarás áfonyás felfújt elkészítése:

  • A gluténmentes zabdarát kezdjük el a vízzel és a növényi itallal főzni.
  • Közben adjuk hozzá a cukrokat, vanília kivonatot és a sót is
  • Vigyázzunk, érdemes folyamatosan kevergetni, nehogy leégjen az alja.
  • Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki két ujjnyi növényi margarinnal a 30 grammból.
  • Közben megfőtt a dara.
  • Keverjük bele a friss áfonyát és a növényi margarint is.
  • Keverjük el.
  • Üssük bele az 5 db tojássárgáját.
  • Keverjük ismét össze.
  • Verjük fel a tojások fehérjéit csipet sóval.
  • Ezt a kemény habot már csak óvatosan keverjük össze a darás „tésztával”.
  • Öntsük bele a tepsibe a felfújt „tésztáját”.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre, aranybarnára kb. 40 perc alatt.
  • Közben készítsük el a mártást.
  • Reszeljük le a citromok levét.
  • Facsarjuk ki a citromok levét is.
  • Ezt öntsük a növényi italhoz.
  • Kezdjük el forralni.
  • Adjuk hozzá a cukrot, sót is.
  • Amikor már forr az ital, akkor öntsük bele a növényi tejszínalternatívát.
  • Közben a kevés vízzel keverjük el a kukoricakeményítőt.
  • Óvatosan öntsük bele, folyamatos kevergetés mellett a keményítőt.
  • Főzzük kedvünk szerinti sűrűségűre.
  • Az elkészült dara felfújtat hűtsük le.
  • Óvatosan borítsuk ki a felfújtat.
  • Felfordítva szépen látszani fognak itt-ott a megsült áfonya szemek.
  • Szeleteljük fel.
  • Öntsük le citromkrémmel.
  • Tetejükre tegyünk áfonyaszemeket.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra + kihűtési idő, kb. 2 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes zabdarás áfonyás felfújt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes felfújt recept

gluténmentes zabdarás áfonyás felfújt, citromkrémmel

Kategória: , , ,