Gluténmentes zabdarás áfonyás felfújt, citromkrémmel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zabdarás áfonyás felfújttal bővült.
Rizskocht már sokszor készítettem. Most gluténmentes zabdarával próbálkoztam. A végeredmény fantasztikus lett. Nekem még jobban is ízlett ez a változat, könnyebb, krémesebb állagú desszert. Került bele áfonya, így sütöttem meg. A tetejére pedig igazán lágy, citromkrémes ízbomba került.
Hozzávalók (8 főre):
Zabdarás felfújthoz:
- 300 g gluténmentes zabdara
- 500 ml növényi ital (most rizsital)
- 50 ml víz
- 120 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet cukor
- ízlés szerint vanília kivonat
- 5 db M-es méretű tojássárgája
- 5 db M-es méretű tojásfehérje
- csipet só
- 30 g növényi margarin
- 150 g friss áfonya
Citromos krém:
- 2 bio citrom frissen facsart citromlé
- 2 bio citrom frissen reszelt citromhéj
- 100 g kristálycukor
- csipet só
- 400 ml növényi ital (most rizsital)
- 200 ml növényi tejszínalternatíva
- 50 ml víz
- 44 g It’s us Naturbit kukoricakeményítő
Tetejére:
- 50 g friss áfonya
A gluténmentes zabdarás áfonyás felfújt elkészítése:
- A gluténmentes zabdarát kezdjük el a vízzel és a növényi itallal főzni.
- Közben adjuk hozzá a cukrokat, vanília kivonatot és a sót is
- Vigyázzunk, érdemes folyamatosan kevergetni, nehogy leégjen az alja.
- Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki két ujjnyi növényi margarinnal a 30 grammból.
- Közben megfőtt a dara.
- Keverjük bele a friss áfonyát és a növényi margarint is.
- Keverjük el.
- Üssük bele az 5 db tojássárgáját.
- Keverjük ismét össze.
- Verjük fel a tojások fehérjéit csipet sóval.
- Ezt a kemény habot már csak óvatosan keverjük össze a darás „tésztával”.
- Öntsük bele a tepsibe a felfújt „tésztáját”.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre, aranybarnára kb. 40 perc alatt.
- Közben készítsük el a mártást.
- Reszeljük le a citromok levét.
- Facsarjuk ki a citromok levét is.
- Ezt öntsük a növényi italhoz.
- Kezdjük el forralni.
- Adjuk hozzá a cukrot, sót is.
- Amikor már forr az ital, akkor öntsük bele a növényi tejszínalternatívát.
- Közben a kevés vízzel keverjük el a kukoricakeményítőt.
- Óvatosan öntsük bele, folyamatos kevergetés mellett a keményítőt.
- Főzzük kedvünk szerinti sűrűségűre.
- Az elkészült dara felfújtat hűtsük le.
- Óvatosan borítsuk ki a felfújtat.
- Felfordítva szépen látszani fognak itt-ott a megsült áfonya szemek.
- Szeleteljük fel.
- Öntsük le citromkrémmel.
- Tetejükre tegyünk áfonyaszemeket.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra + kihűtési idő, kb. 2 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes zabdarás áfonyás felfújt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya citrom cukor édes glutén és tejmentes ivóvíz kristálycukor kukoricakeményítő margarin növényi habtejszín alternatíva reggeli rizsital rizskoch só tojásfehérje tojássárgája uzsonna és tízórai vanília aroma vaníliás cukor