Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyérrel bővült.

Az édesburgonya az egyik kedvenc alapanyagom. Sokszor használom fel a mindennapokban is. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Most épp kenyérbe tettem. 

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 150 ml langyos víz
  • 10 g méz

Burgonyás kovászhoz:

  • 160 g tisztított megfőtt édesburgonya
  • 20 g érett gluténmentes kovász
  • 20 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 25 ml víz
  • 5 g méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a gluténmentes kovászból
  • 315 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 100 g Glutenix barna lisztkeverék
  • 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 teáskanál kurkuma

A gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér elkészítése:

  • Pucoljuk meg az édesburgonyát, vágjuk fel apróbb kockákra. 
  • Főzzük puhára.
  • Hagyjuk magára, kihűlni.
  • Amikor kihűlt, szűrjük le.
  • A főzővízét tegyük majd félre.
  • Pürésítsük egy villa segítségével a megfőtt édesburgonya darabokat.
  • Mérjük hozzá a kovászt, lisztet, mézet, vizet is.
  • Keverjük el, hagyjuk magára.
  • Mérjük ki a vizet, ami most jelent esetben a kihűlt édesburgonya főzőleve volt.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot és az őrölt kurkumát is.
  • Keverjük el alaposan.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • Adjuk a tésztához a már „életre” kelt, burgonyás kovászt.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban, akár tiszta szemeteszsákkal is!
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 4-6 óra múlva, (hőmérséklettől függ), és gyönyörűen életre kelt a kenyér, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Én először a kenyérforma fém tepsijét melegítem fel forróra, úgy teszem bele óvatosan a kenyértésztát sütőpapírral.
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Ha a kenyér oldala még puhább, vegyük ki a kenyérformából, és sütőpapíron süssük sütő rácsán.
  • Vegyük ki óvatosan!
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér

Kategória: , , ,