Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A vastagbélrák és a gluténérzékenység

A lisztérzékenység, cöliákia és a vastagbélrák kockázata

Helytelen gluténmentes étrend növeli a vastagbélrák kockázatát

A vastagbélrák a daganatos megbetegedések közül világszinten a negyedik helyen áll, míg hazánkban a második vezető halálok. Különböző kutatásokkal már többször bizonyították, hogy a modern, energia-, fehérje-, és zsírdús valamint ezek mellett rostszegény táplálkozás szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásában.

Cöliákia és a vastagbélrák kapcsolata

Ahogyan a bevezetőben is említettük, a vastagbélrák kialakulásában nagy szerepet játszik a táplálkozás is. A helytelenül összeállított „nyugatias” diéta azon túl, hogy energiadús, általában állati zsírban, egyszerű szénhidrátban és fehérjében kifejezetten gazdag, a növényi rostokban, amelyek a daganat kialakulásában védőfaktorként funkcionálnak, igen szegény, ahogyan ez a helytelenül összeállított gluténmentes diéta problémája is lehet.

Néhány szó a vastagbélrákról

Sajnos világszinten a daganatos betegségek előfordulási gyakorisága egyre jobban nő, ezért fontos a témával foglalkoznunk. A vastagbélrák kialakulásában számtalan tényező szerepet játszik, melyek közül vannak befolyásolhatatlanok, mint például az életkor (50 év felett gyakoribb), a genetikai háttér (pl. családi halmozódás) vagy a fennálló gyulladásos bélbetegségek (pl. colitis ulcerosa, crohn), de vannak olyan tényezők is, amelyek egyénileg befolyásolhatóak, azaz valóban rajtunk múlnak. Ilyen például a dohányzás, a mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás, amelyek nagyon nagy szerepet kapnak a daganat kimenetelében. Sosem késő tehát változtatni életmódunkon, előzzük meg az ilyen betegségek kialakulását!

Cöliákiásként a diéta elkezdésekor általában a fő hangsúly a glutén kiiktatásán van, ami önmagában is nehéz feladat, de nagy hangsúlyt kellene fordítani a kiegyensúlyozott táplálkozásra is, már a betegség kezdetekor is, hogy megelőzzünk számos életmóddal befolyásolható betegség kialakulását!

A helytelenül összeállított gluténmentes diéta a legtöbbször fehérje- és zsír dús, egyszerű szénhidrátokban gazdag, azonban növényi eredetű élelmi rostokban szegény, épp, mint a fent említett kockázati tényezők, amik hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulásához, ezért fontos, hogy vigyázzunk testünkre, és alaposan, megfontoltan állítsuk össze étrendünket!

A helyes gluténmentes diéta zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gluténmentes gabonafélékben gazdag legyen! Nézzük meg miért!

Milyen szerepük van az élelmi rostoknak a rák megelőzésében?

A rostok olyan növényi részek, amiket szervezetünk nem tud feldolgozni, azaz emészthetetlenek, ennek ellenére nagyon fontos szerepet töltenek be. Két nagy csoportjukat különböztetjük meg: a vízben oldódó és a vízben nem oldódó élelmi rostokat.

Ezek a rostok hozzájárulnak a teltségérzet kialakításához, növelik a béltartalom és így a széklet tömegét, ezáltal serkentik a bélmotilitást, melyből az következik, hogy a béltartalom tranzitideje csökken, azaz kevesebb idő alatt halad át a tápcsatornán. Továbbá a rostok megkötik a különböző káros anyagokat (pl. a karcinogén, rákkeltő anyagokat) ezáltal megakadályozzák ezek felszívódását. A karcinogén anyagokon kívül jelentős mennyiségű koleszterint is képesek megkötni, így a számos más jótékony tulajdonságuk mellett, koleszterincsökkentő hatásuk is van.
Az élelmi rostok ezen kívül jótékony hatással vannak a bélflórára is, mert prebiotikumként a bélbaktériumok anyagcserjében játszanak szerepet, így növelik a jótékony hatású baktériumok mennyiségét, ami szintén kockázatcsökkentő a daganatok esetében.

A következő oldalon megtudhatja, mik a legjobb rostforrások!



Kapcsolódó bejegyzések:

Kezeletlen cöliákia hatása és a májműködés zavar
Kezeletlen cöliákia hatása és a májműködés zavar

A májműködést is károsíthatja a kezeletlen cöliákia éppen ezért a frissen diagnosztizált gluténérzékenyeknél javasolt a májfunkciós vizsgálatok elvégzése. Illetve ismeretlen...

Cirok - gluténmentes kenyérsütés, popcirok
Cirok – gluténmentes kenyérsütés, popcirok

A cirok gluténmentes gabona és kiválóan használható a gluténmentes kenyérsütéshez. De nem csak gluténmentes kenyér készül belőle. Mond valamit a...

Zöldségek a napi rutin részeként - cöliákiások rostpótlása 2.
Zöldségek a napi rutin részeként – cöliákiások rostpótlása 2.

A cöliákia diétájának alapjának a mediterrán diétához hasonlóan a zöldség és gyümölcsfogyasztásnak kellene lennie, nem a feldolgozott, készen vásárolható gluténmentes...

Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? - Gyümölcsök
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök

Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...

Cöliákiások élelmi rost fogyasztásának felmérése
Cöliákiások élelmi rost fogyasztásának felmérése

Cöliákiások élelmi rost fogyasztásának felmérése. A kutatásában a kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék és az álgabonák ismertségét és az fogyasztási...

Bélflóra és a cöliákia
Bélflóra és a cöliákia

A cöliákia esetén a fő probléma a bélbolyhok elsorvadása, és a tápanyagok felszívódásának romlása, ezért a gluténérzékenyeknek különösképpen figyelni kell...

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...

, , , , ,