A vastagbélrák és a gluténérzékenység
Miben találhatóak meg az élelmi rostok?
Élelmi rostok szinte minden növényi részben megtalálhatóak, így fő forrásaik a gyümölcsök, zöldségek és a gluténmentes gabonák is. Gyarapítsuk étrendünket a lehető legtöbb zöldséggel és gyümölccsel, amit főleg nyers formában fogyasszunk. A feldolgozás mértéke, valamint a konyhatechnológia is meghatározza a rosttartalmat. Minél feldolgozottabb egy alapanyag vagy élelmiszer, rosttartalma annál alacsonyabb lesz.
Fogyasszon rostdús gabonákat!
A cöliákiások diétájának, csakúgy, mint az egészséges táplálkozás alapját a rost dús gabonáknak kell képeznie. Ma már sokféle lehetőség közül választhatunk, részesítsük előnyben a magas rosttartalmú alternatív gabonákat (köles, barna rizs, cirok), valamint az álgabonákat (amaránt, quinoa, hajdina), melyek a nap bármely étkezésébe könnyedén beépíthetőek, akár a péksütemény tésztájában, akár a főétel köretjeként, vagy a vacsora salátájában. Válasszunk magas rosttartalmú sikerhelyettesítőket a gluténmentes sütéskor, ezáltal a tészták állaga, valamint tápanyagtartalma is kedvezőbb lesz. Ilyen például a psyllium vagy a teff pehely is. További ötleteket korábbi cikkeinkben olvashatnak!
Mennyi idő múlva élvezhetjük a rostok jótékony hatásait?
Jó hír, hogy a magas rosttartalmú élelem szinte azonnal kifejti jótékony hatását.
Ezt bizonyítja a Pittsburghi Egyetem által elvégzett kutatás is, melyben amerikai és afrikai önkéntesek étrendjét változtatták meg, úgy hogy az amerikai önkéntesek az afrikai rost dús, fehérje- és zsírszegény étrendet fogyasztották, míg az afrikaiak a magas fehérje-, és zsírtartalmú, valamint rostszegény amerikai étrendet követték. A kísérlet csupán két hétig tartott, mégis a kockázati tényezők jelentősen csökkentek. Tehát sosem késő étrendet változtatnunk, így csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Forrás: orientpress.hu
Merítsenek ötleteket korábbi cikkeinkből, weboldalunkon található receptjeinkből, melyek dietetikus kollégánk készített vagy lektorált. Bízunk benne, hogy az oldalunkon megtalálható anyagok mankóként szolgálnak a helyes életmód felé!
Kelt:2015.05.31 / Utolsó módosítás: 2021.12.14
A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Kezeletlen cöliákia hatása és a májműködés zavar
A májműködést is károsíthatja a kezeletlen cöliákia éppen ezért a frissen diagnosztizált gluténérzékenyeknél javasolt a májfunkciós vizsgálatok elvégzése. Illetve ismeretlen...
Cirok – gluténmentes kenyérsütés, popcirok
A cirok gluténmentes gabona és kiválóan használható a gluténmentes kenyérsütéshez. De nem csak gluténmentes kenyér készül belőle. Mond valamit a...
Zöldségek a napi rutin részeként – cöliákiások rostpótlása 2.
A cöliákia diétájának alapjának a mediterrán diétához hasonlóan a zöldség és gyümölcsfogyasztásnak kellene lennie, nem a feldolgozott, készen vásárolható gluténmentes...
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök
Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...
Cöliákiások élelmi rost fogyasztásának felmérése
Cöliákiások élelmi rost fogyasztásának felmérése. A kutatásában a kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék és az álgabonák ismertségét és az fogyasztási...
Bélflóra és a cöliákia
A cöliákia esetén a fő probléma a bélbolyhok elsorvadása, és a tápanyagok felszívódásának romlása, ezért a gluténérzékenyeknek különösképpen figyelni kell...
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...