Meggyleves gluténmentesen
Egy kedves olvasónk Szele Judit osztotta meg velünk meggyleves receptjét:
Hozzávalók:
- 1 kg meggy (magozatlan)
- 4-5 szem szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
- fél citrom héja
- cukor (ízlés szerinti édesítés )
A habaráshoz:
- 8g rizsliszt (2 púpozott mokkás kanál)
- 3 evőkanál tejföl vagy 1,5 dl Alpro rizsfőzőkrém
Elkészítés:
- Készítsük el a habarást: a 2 mokkáskanál lisztet először habverővel keverjük el kevés vízzel, majd tegyük bele a tejfölt és keverjük simára. Tejcukorérzékenység és tejfehérje allergia esetén ugyanígy készül a habarás, de tejföl helyett az Alpro rizs főzőkrémet használjuk. A habarást pihentetjük, amíg a leves készül.
- Forraljunk 10 percig 5-6 dl vizet, a cukorral és a fűszerekkel.
- A forrásban lévő cukros fűszeres vízbe tegye bele a kimagozott, megmosott meggyet és főzzük 10-15 percig (amikor a meggyszemek kicsit megrepednek, már biztosan jó).
- A forrásban lévő levesből 2-3 merőkanállal vegyünk ki és keverjük el az előkészített habarással (így sokkal jobb lesz a leves állaga, valamint nem tud kicsapódni a tejzsiradék a forró levestől).
- A levessel felhígított, összemelegített habarást öntsük vissza a levesbe és forraljuk további 5 percig. A kész levest hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe a tálalásig!
- Fogyasszuk hidegen a levest!
Tipp:
- Miután a leves kész, keverjünk a végén 2-3 evőkanálnyi Alpro rizsfőzőkrémet is a levesbe. Bársonyosabb, gazdagabb lesz tőle a leves!
- Miközben hűl a leves érdemes gyakran megkeverni, hogy a teteje ne bőrösödjön.
Tápanyagtartalom az egész adagra vonatkozólag
Energia | 830 kcal /3471 kJ |
Fehérje | 11 g |
Zsír | 20 g |
Szénhidrát | 139 g |
Élelmi rost | 11 g |
A gluténmentes meggyleves recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor fahéj gyümölcsleves meggy rizs főzőkrém rizsliszt szegfűszeg