Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Meggyleves gluténmentesen

gluténmentes meggylevesEgy kedves olvasónk Szele Judit osztotta meg velünk meggyleves receptjét:

Hozzávalók:

  • 1 kg meggy (magozatlan)
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
  • fél citrom héja
  • cukor (ízlés szerinti édesítés )

A habaráshoz:

Elkészítés:

  • Készítsük el a habarást: a 2 mokkáskanál lisztet először habverővel keverjük el kevés vízzel, majd tegyük bele a tejfölt és keverjük simára. Tejcukorérzékenység és tejfehérje allergia esetén ugyanígy készül a habarás, de tejföl helyett az Alpro rizs főzőkrémet használjuk. A habarást pihentetjük, amíg a leves készül.
  • Forraljunk 10 percig 5-6 dl vizet, a cukorral és a fűszerekkel.
  • A forrásban lévő cukros fűszeres vízbe tegye bele a kimagozott, megmosott meggyet  és főzzük 10-15 percig  (amikor a meggyszemek kicsit megrepednek, már biztosan jó).
  • A forrásban lévő levesből 2-3 merőkanállal vegyünk ki és keverjük el az előkészített  habarással (így sokkal jobb lesz a leves állaga, valamint nem tud kicsapódni a tejzsiradék a forró levestől).
  • A levessel felhígított, összemelegített habarást öntsük vissza a levesbe és forraljuk további 5 percig. A kész levest hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe a tálalásig!
  • Fogyasszuk hidegen a levest!

Tipp:

  • Miután a leves kész, keverjünk a végén 2-3 evőkanálnyi Alpro rizsfőzőkrémet is a levesbe. Bársonyosabb, gazdagabb lesz tőle a leves!
  • Miközben hűl a leves érdemes gyakran megkeverni, hogy a teteje ne bőrösödjön.

Tápanyagtartalom az egész adagra vonatkozólag

Energia 830 kcal /3471 kJ
Fehérje  11 g
Zsír  20 g
Szénhidrát  139 g
Élelmi rost  11 g

A gluténmentes meggyleves recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Kategória: ,