Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes zöldségfasírt – tojásmentes és tejmentes

gluténmentes fasírt recept tejmentes, tojásmentes, húsmentesHozzávalók 15 db pogácsához:

  • 300 g cukkini
  • 200 g sárgarépa
  • 1 közepes vöröshagyma (kb. 50g)
  • 3 evőkanál barna rizsliszt (45 g)
  • 5 g psyllium (útifűmaghéj)
  • 1,5 dl víz
  • só, bors, zöldfűszerek, fokhagyma ízlés szerint
  • 3 evőkanál napraforgóolaj a sütéshez

Elkészítés:

  • A zöldségeket alaposan mossuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le őket és tegyük egy nagy keverőtálba. (Ne nyomkodjuk ki!)
  • A vöröshagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk fel és adjuk a lereszelt zöldségekhez.
  • A psylliumot keverjük el 1,5 dl vízben, amíg be nem sűrűsödik (kb. 1 perc), majd a 3 evőkanál barna rizsliszttel együtt adjuk hozzá az előkészített zöldségekhez.
  • Fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint szárított vagy friss zöldfűszerekkel és fokhagymával, majd dolgozzuk egynemű masszává.
  • Vegyünk ki egy kis tenyérnyi mennyiséget a masszából és két tenyerünkkel formázzunk belőle golyót, majd lapítsuk szét korong formává. Így kb. 5 cm átmérőjű pogácsákat fogunk kapni. Folytassuk így, amíg a massza el nem fogy.
  • Először 1 evőkanál olajat kezdjünk el melegíteni egy teflon serpenyőben, majd ha meleg, helyezzünk bele annyi pogácsát, amennyi egymás mellett kényelmesen elfér, majd süssük mindkét oldalukat 2-2 percig.
  • Ha az olajat magába szívják a pogácsák, adjunk hozzá még olajat, azonban mindig csak egy keveset éppen annyit, hogy ne égjenek le a pogácsák, de ne bő olajban süssük ki őket!
  • Az elkészült pogácsákat helyezzük papírtörlővel bélelt tányérra, majd tálalhatjuk is!
  • Fogyaszthatjuk hidegen és melegen egyaránt feltétként főzelékekhez.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 20 perc

Nehézségi szint: kezdő

A könnyed gluténmentes zöldségfasírt – gyors és egészséges finomság, amely hús-, tej- és tojásmentes is, így többféle diétába is beilleszthető!

Tápanyagtartalom egy pogácsára vonatkozólag:

Egy adag
Energia 41,9 kcal/ 175,6 kJ
Fehérje 0,7 g
Zsír 2,2 g
Szénhidrát 4,7 g
Élelmi rost 1 g

A gluténmentes fasírt receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , ,

Ad