Tejbegríz gluténmentesen – a klasszikus tápláló reggeli
Hozzávalók 2-3 adag gluténmentes tejbegrízhez
- 5 dl * tej (2,8%-os)
- ** 75 g kukoricadara (de készíthetjük rizsdarából is)
- 40g kristálycukor (2 evőkanál – ízlés szerint lehet több-kevesebb is)
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
A tetejére ízlés szerint :
- cukrozatlan gluténmentes kakaópor vagy őrölt fahéj
Elkészítés:
- A tejet beleöntjük egy lábosba, majd feltesszük a tűzhelyre. (Időnkén keverjük meg, nehogy leégjen!)
- Belereszeljük az alaposan megmosott citrom lereszelt héját.
- Mikor épphogy elkezd forrni a tej, beleszórjuk a kukoricadarát és a cukrot és meg-megkeverve főzzük, míg be nem sűrűsödik. (Nem kell túl sűrűre főzni, ha egy kicsit állni hagyjuk, tovább sűrűsödik majd, ezért érdemes inkább kicsit hígabbra hagyni.)
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápérték egy adagban:
Energia | 245 kcal / 1024 kJ |
Zsír | 5,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,7 g |
Szénhidrát | 40,2 g |
amelyből cukrok | 30,9 g |
Fehérje | 8,3 g |
Élelmi rost | 1,3 g |
A gluténmentes tejbegríz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.
** Egy tányéron a gluténmentes tejbegríz rizsdarából és kukoricadarából:
* A gluténmentes tejbegríz elkészíthető laktózmentes tejjel is, abban az esetben laktózérzékenyek is nyugodtan beépíthetik diétájukba.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor kukoricadara rizsdara tej tejbegríz