Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Reggeli gluténmentes péksütemények – kifli, zsemle briós

Finom gluténmentes péksütemények reggelire, uzsonnára. Másnap egy kicsit “rámikrózva” is finom, puha, mintha frissen sült volna.

gluténmentes péksütemény receptek

gluténmentes péksütemények

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • Az alapanyagokat (az olajon kívül) jó alaposan kidolgozzuk, majd hozzá adjuk az olajat, majd azzal is átgyúrjuk a kenyértésztát
  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
  • Következő lépésben formázzunk péksüteményeket a tésztából, ami lehet zsemle, kifli vagy akár briós is (van amelyiket, kevés liszt alászórásával lehet csak formázni).
  • Sütőpapíros tepsire tesszük az immár formás péksüteményeket
  • Azokat, amelyeket liszt hozzáadásával formáztunk, kenjük meg nagyon vékonyan olajjal, majd megszórjuk lenmaggal (de használhatunk szezámmagot vagy magkeveréket is).
  • 180 °C fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Ezeket a  gluténmentes péksüteményeket Mona (Az Élet az ételallergiával blog szerzője) készítette el, aki rövid sütőkurzusai keretében gyakorlati tanácsokkal segíti a diétázókat. Egy korábbi közös sütés élménybeszámolóját és az aktuális közös sütések időpontját.

Tápanyagtartalom kb. 10 db.
zsemle készítésekor
1 darabban
kb. 12 db.
kifli készítésekor
1 darabban
Energia 653,0 kJ / 156,6 kcal 593,0 kJ / 140,2 kcal
Fehérje 3,2 g 2,7g
Zsír 2,1 g 1,8 g
  amelyből telített zsírsavak 0,3 g 0,1 g
Szénhidrát 32,9 g 27,4
  amelyből cukrok 0,1 g 0,0 g
Rost 0,6 g 2,7 g

A gluténmentes péksütemények recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Így készültek a gluténmentes péksütemények:

Kategória: , ,