Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Tejbegríz gluténmentesen – a klasszikus tápláló reggeli

gluténmentes tejbegríz receptHozzávalók 2-3 adag gluténmentes tejbegrízhez

  • 5 dl * tej (2,8%-os)
  • ** 75 g kukoricadara (de készíthetjük rizsdarából is)
  • 40g kristálycukor (2 evőkanál – ízlés szerint lehet több-kevesebb is)
  • fél (kezeletlen) citrom reszelt héja

A tetejére ízlés szerint :

  • cukrozatlan gluténmentes kakaópor vagy őrölt fahéj

Elkészítés:

  • A tejet beleöntjük egy lábosba, majd feltesszük a tűzhelyre. (Időnkén keverjük meg, nehogy leégjen!)
  • Belereszeljük az alaposan megmosott citrom lereszelt héját.
  • Mikor épphogy elkezd forrni a tej, beleszórjuk a kukoricadarát és a cukrot és meg-megkeverve főzzük, míg be nem sűrűsödik. (Nem kell túl sűrűre főzni, ha egy kicsit állni hagyjuk, tovább sűrűsödik majd, ezért érdemes inkább kicsit hígabbra hagyni.)

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápérték egy adagban:

Energia 245 kcal / 1024 kJ
Zsír  5,6 g
  amelyből telített zsírsavak  2,7 g
Szénhidrát  40,2 g
  amelyből cukrok  30,9 g
Fehérje  8,3 g
Élelmi rost  1,3 g

A gluténmentes tejbegríz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

** Egy tányéron a gluténmentes tejbegríz rizsdarából és kukoricadarából:

gluténmentes tejbegríz rizsdara vs kukorica

rizsdara vs. kukoricadara

* A gluténmentes tejbegríz elkészíthető laktózmentes tejjel is, abban az esetben laktózérzékenyek is nyugodtan beépíthetik diétájukba.

gluténmentes tejbegríz rizsdarával

gluténmentes tejbegríz rizsdarával

Kategória: , , , ,