Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
Glutén-intoleranciában, cöliákiában a betegsége egyetlen terápiás eszköze a szigorú gluténmentes étrend!
Egynlőre nincs gyógyszeres vagy megbízható enzimes kezelés ami a diétát helyettesíteni tudná!
Ez egy nagyon komoly életmódváltás.
Nagy segítség lesz, ha módszeresen megtervezzük az étrendváltásunkat, és meg is próbáljuk betartani a lépéseket!
Hogy a felmerülő nehézségeket könnyebben vegyük, vonjuk be családtagjainkat is, kérjünk bátran tőlük is segítséget!
-
- Nézzük át mit találunk otthon a hűtőben, konyhai kamrában:
- melyek felelnek meg a gluténmentes diétánknak?
- mi az, amit biztosan le kell cserélnünk?
- meg van e a feltétele a szigorú elkülönítési lehetőségnek?
Mi is az, ami TILOS gluténintolerancia betegségnél az ételekben, ezeket kell figyelnünk a címkéken:
- búza
- rozs
- árpa
- egyes esetekben a zab
- tönköly
- kamut-búza
és az ezek keresztezésével előállított növények magvai
valamint a belőlük készített (ún. gabonaeredetű) termékek.
Továbbá glutént tartalmaz a maláta és a belőle készült élelmiszerek, valamin a maláta kivonat is.
A gabonaeredetű termékek természetesen nem merülnek ki a lisztben, a boltokban kaphatóak a fentiekből készült korpa, töret, dara, csíra, olaj, valamint az ezek felhasználásával készült élelmiszerek sem ajánlottak! Nem feledkezhetünk el a búzakeményítők, búzafehérjék, a búzafehérje alapú térfogatnövelő szerek, alkalmazásáról sem, valamint arról, hogy bizonyos élelmiszerek előállítása során (pl. szójaszósz) búzát használnak.
Dietetikus szakértőnk készített egy bővebb táblázatot is,a mely kategorizálva tartalmazza a liszteket, köreteket, alapanyagokat a szerint, hogy szabad-e vagy éppen tiltott-e a gluténmentes étrendben.
Vásárláskor nyugodtan vigyük magunkkal ezt a listát, és figyeljük a gluténmentes jelöléseket!
- Nézzük át mit találunk otthon a hűtőben, konyhai kamrában:
Töltse le PDF-ben!
Igény esetén postán is küldünk azoknak akik azt terjeszteni tudják iskolában, óvodában, rendelőben, szaküzletekben.
- Tisztában vagyunk e azzal, hogy az életmód váltás meddig szükséges?
Életünk végéig! - Meg van e a szükséges anyagi háttér, vagy át kell csoportosítanunk?
Készítsünk költségvetést, hogy elkerüljük a felesleges kiadásokat!- Mi az, amit biztosan készen kell megvásárolnunk?
- Mi az, amit otthon mi is eltudunk készíteni?
- Tisztában vagyunk e az adó-, és egyéb kedvezményekkel?
- Tudjuk e, kitől kérjünk biztonságos segítséget?
- szakorvostól,
- dietetikustól,
- szakorvos és dietetikus által írt szakkönyvekből-, internetes honlapokról
- esetleg…szaküzleti eladótól
- más, szintén gluténérzékeny betegtárs is adhat jó ötleteket, de ezeket is egyeztessük az orvossal és/vagy dietetikussal is….
Ha már korrekt információkat kérünk, és kapunk, ne felejtsük el meg is fogadni, sőt a dietetikus általi előírásokat be is kell tartani!
- Hol kell figyelnünk a táplálkozásunkra?
Mindenhol!- családtagoknál,
- vendégségben,
- nyaraláskor,
- cukrászdában, étteremben
- ha betegek vagyunk
- Kerüljük el a gluténszennyezést!
Hogy lehetséges, ez?- A gluténmentes konyha kialakítása cikkünkben részleteztük a kérdést.
- Mi a rejtetten glutént tartalmazó ételek, amelyekről nem is gondolnánk? Kerüljük el a diétahibákat!
- Hol vásároljunk?
- szaküzletekben,
- nagyobb áruházakban (folyamatosan szemlézzük az akciós GM termékeket)
- biztonságos webáruházakban.
Sajnos a ma oly divatos paleo „étrend”, bár erőteljesen tiltja a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását, más olyan jellegű túlzott szigorítást is tartalmaz, amely nem teszi lehetővé egy gluténintoleranciás beteg kialakult tápanyaghiányának és egyéni étrendjének biztonságos kialakítását.
Mielőtt bármilyen diéta mellett döntene, feltétlenül kérje ki dietetikus és a kezelőorvosa véleményét!
NAGYON FONTOS, hogy ne kezdjünk bele gluténmentes diétába cöliákia vizsgálat előtt ugyanis a megkezdett diéta téves diagnózishoz vezethet!
Ne hallgassunk olyan orvosra, aki engedményeket tesz a gluténmentes étrenddel kapcsolatban!
Azokra az orvosokra ne hallgassunk, akik időnként „engedélyeznek” 1-1 szelet gluténtartalmú sütemény vagy kenyér elfogyasztását.
Az igaz, hogy nem hal bele a gluténintoleranciás, de nem etikus ez az „engedményezés”!
Hogy, miért nem szabad soha felfüggeszteni a gluténmentes diétát? Cikkünkből ezt is megtudhatja!
Weboldalunk hetente frissülő gluténmentes receptgyűjteményét is érdemes folyamatosan követnie, így még érdekesebbé, változatosabbá teheti az étrendjét!
Mindig megemlítjük, hogy a receptjeinket nem csak gluténérzékenyeknek ajánljuk!
Kapcsolódó bejegyzések:
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...
Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?
Cöliákiásoknak tilos a gluténtartalmú ételek fogyasztása. A gluténmentes diéta élethosszig tart és soha sem szabad azt felfüggeszteni. Óvakodni kell a...
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...
Kezeletlen cöliákia – gluténintolerancia hatása egyes daganatokra
A cöliákiásokat érintő lymphomák közül a non-Hodgkin lymphoma a leggyakoribb, de akik gluténmentes diétájukat hibátlanul betartják, nem tartoznak magasabb kockázatú...
Vendégség gluténérzékenyen
"Ne most diétázz majd ráérsz a jövő héten!” A gluténmentes diéta az nem fogyókúra amit 1-2 alkalommal fel lehet függeszteni....