Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Éva gluténmentes nasi receptje

Kohári Évá a gluténmentes Íz-Lik rovatunk háziasszonya egyik kedvenc gluténmentes nasi receptjét osztotta meg velünk!

Télapó itt van…. Cukrot, diót, mogyorót rejteget a zsákja… most épp diót, méghozzá fahéjas, karamellizált diót. Egy probléma van a végeredménnyel: hatalmas lelkierő szükséges, hogy abba tudjuk hagyni az evést. Hosszú téli esték pár perc alatt elkészíthető mennyei nasija, akár mogyoróval, dióval, kesuval…

gluténmentes nasi kohári éva receptje

Hozzávalók:

  • 200 g dió
  • 2 evőkanál tejszín *
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  • A diót serpenyőben picit megpirítjuk zsiradék nélkül.
  • A tejszínt, cukrot, vizet, fahéjat összekeverjük.
  • Egy serpenyőben addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad, aztán ráöntjük a pirított diót és tovább melegítjük.
  • Óvatosan kevergetjük, a víz elpárolog, a cukor rákaramellizálódik pár perc alatt.
  • Sütőpapíron hűtjük ki.

A végeredmény fantasztikusan ropogós, a fahéj és a dió íze szenzációsan egészítik ki egymást.

* jelölt tejcukormentes élelmiszer felhasználásakor laktózintoleranciások is elkészíthetik ezt a nasit

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 12 adagra osztva
1 adagban (kb. 30 g)
14 adagra osztva
1 adagban (kb. 25 g)
Energia 1897 kcal / 7968 kJ 158 kcal / 664 kJ 135 kcal / 567 kJ
Fehérje 30,7 g 2,6 g 2,2 g
Zsír 139,1 g 11,6 g 9,9 g
  amelyből telített zsírsavak 18,2 g 1,5 g 1,3 g
Szénhidrát 116,3 g 9,7 g 8,3 g
  amelyből cukrok 106,4 g 8,9 g 7,6 g
Rost 13,4 g 1,1 g 1,0 g

A gluténmentes nasi tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Kategória: , , , , ,