Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A Télapó kedvenc gluténmentes macaron receptje

Gina a Macaron-Sziegt blog szerzőjének legújabb receptje:

Nemsokára jön a Télapó! Elő a gyors macaron recepttel, és a kreativitással, hogy hogyan díszítsük a téli macaront! Az ünnepek közelettével valahogy mindig nagyobb a kedv az ilyen apró sütik elkészítéséhez. Te se fogd vissza magad, hiszen a macaron szerencsére alapból gluténmentes, így az íz élmény garantáltan megmarad. Vaníliás ízű macaront készítettem.

télapó gluténmentes macaron receptje Macaron Sziget Rovat

Nagyságtól függően kb. 30 db gluténmentes macaronra számíthatsz.

A gyors macaron recept:

  • 3 közepes méretű (M-es) tojásfehérje
  • 210 g porcukor
  • 120 g mandulaliszt
  • 30 g kristálycukor
  • por alapú ételszínező (késhegynyi)

Elkészítés:

  • A porcukrot és a mandulát keverd össze, ha kissé darabosnak találod, jobb átdarálni így egyben őket, hogy biztosan sima felületű macaronokat kapj a sütés után.
  • A tojásfehérjét habverővel kezd el felverni, és közben apránként adagold hozzá a kristálycukrot. Jó kemény legyen a hab!
  • Ilyen keverés közben:
    gluténmentes macaron készítés
  •  Ha színezed a macaront, most adj hozzá ételestéket. Por alapú legyen mindenképpen és csak késhegynyi kell belőle.
  • Amint megvagy ezzel, hablapáttal pár adagban keverd a habhoz a mandulás-porcukrot, addig, míg egyenletes tésztát nem kapsz.
  • Töltsd habzsákba, és nyomd ki a macaron korongokat. Használhatsz szilikon formát, így tökéletes macaronokat gyárthatsz. Ennek hiányában szilikonos sütőpapírt használj a sütéshez. 15 percig hagyd pihenni, majd 150 °C fokon alul-felül süljenek 12 percig.

Töltelék:

  • 150 g fehér * csoki
  • 150 g * tejszín
  • 30 g * vaj
  • pár csepp vanília aroma

Elkészítés:

  • Egyszerűen forrald fel a tejszínt, add hozzá feldarabolva a fehér csokit és a vajat. Amikor összeolvadt, tedd félre hűlni, majd mehet hozzá egy kis vanília aroma. Fedd le egy celofánnal, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Amikor már nem forró, irány a hűtő! Miután lehűlt teljesen, habosítsd ki a krémet a habverő segítségével.
  • Most jön a kedvenc részem, amikor végre össze lehet állítani a macaront. Érdemes habzsákból kinyomni a tölteléket a két macaron korong közé, így szépen elterül a krém.
    És ha még van kedved, dekoráld Télapósra! 🙂

Jó szórakozást!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

  • Sütési idő: 15 perc (Sütés: 150 °C fokon, alul-felül sütési funkció)

TIPP: Laktózérzékenyek válasszanak laktózmentes alapanyagokat!

Tápanyagtartalom az egészben 30 db. készítésekor
1 db. macaronban (kb. 25 g)
Energia 3301 kcal / 13861 kJ 110 kcal / 462 kJ
Fehérje 47,8 g 1,6 g
Zsír 177,1 g 5,9 g
  amelyből telített zsírsavak 76,4 g 2,5 g
Szénhidrát 355,7 g 11,9 g
  amelyből cukrok 350,4 g 11,7 g
Rost 12,8 g 0,4 g

A gluténmentes macaron recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Kategória: , ,

Ad