Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gesztenyés csokoládétorta – liszt nélkül

Könnyed, de mégis tömény. Ünnepi, de egyúttal hétköznapi is! Ez a gluténmentes csokoládétorta egyszóval mindenhol megállja a helyét! Próbálják ki!

Gesztenyés gluténmenets csokoládétortaHozzávalók egy 20-22 cm átmérőjű csatos tortaformához

  • 435 g cukrozatlan gluténmentes gesztenyemassza
  • 125 g puha, sótlan vaj *
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál rum
  • 6 közepes méretű tojás (M-es)
  • 250 g gluténmentes étcsokoládé
  • csipet só
  • 50 g kristálycukor
  • 25 g nádcukor vagy barnacukor

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra, a tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral, vagy vékonyan kenjük ki vajjal és szórjuk meg enyhén gluténmentes liszttel.
  • A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel, majd válasszuk szét sárgájára és fehérjére.
  • A GM csokoládét aprítsuk fel, majd vízgőz felett néha megkeverve olvasszuk fel.
  • A gesztenyemasszát engedjük fel, majd keverjük el a szobahőmérsékletű vajjal, adjuk hozzá a vanília aromát, a rumot, a tojássárgáját (vagy a tojások sárgáját) és az olvasztott csokoládét, majd az egészet keverjük össze.
  • Egy másik tálban verjük habbá a tojásfehérjét egy csipet sóval, majd fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, legvégül pedig óvatosan keverjük hozzá nádcukrot. A habot több részletben óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá a gesztenyemasszához, vigyázva arra, hogy a hab ne essen össze.
  • Az elkészült masszát töltsük az előkészített tortaformába, majd 45 perc alatt süssük készre.
  • Sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.

TIPP: A szeleteket díszíthetjük egy kevés piros színű dzsemmel!

* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén, használjunk laktózmentes vajat!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy szeletre (12 esetében) vonatkoztatva:

Egész adag Egy szelet
Energia 3990,3 kcal / 16639,5 kJ 332,5 kcal / 1386,5 kJ
Fehérje 59,9 g 5 g
Zsír 205,7 g 17,1 g
Szénhidrát 446,8 g 37,2 g
Élelmi rost 20 g 1,7 g

A gesztenyés gluténmentes csokoládétorta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , ,

Ad