Gesztenyés csokoládétorta – liszt nélkül
Könnyed, de mégis tömény. Ünnepi, de egyúttal hétköznapi is! Ez a gluténmentes csokoládétorta egyszóval mindenhol megállja a helyét! Próbálják ki!
Hozzávalók egy 20-22 cm átmérőjű csatos tortaformához
- 435 g cukrozatlan gluténmentes gesztenyemassza
- 125 g puha, sótlan vaj *
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál rum
- 6 közepes méretű tojás (M-es)
- 250 g gluténmentes étcsokoládé
- csipet só
- 50 g kristálycukor
- 25 g nádcukor vagy barnacukor
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra, a tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral, vagy vékonyan kenjük ki vajjal és szórjuk meg enyhén gluténmentes liszttel.
- A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel, majd válasszuk szét sárgájára és fehérjére.
- A GM csokoládét aprítsuk fel, majd vízgőz felett néha megkeverve olvasszuk fel.
- A gesztenyemasszát engedjük fel, majd keverjük el a szobahőmérsékletű vajjal, adjuk hozzá a vanília aromát, a rumot, a tojássárgáját (vagy a tojások sárgáját) és az olvasztott csokoládét, majd az egészet keverjük össze.
- Egy másik tálban verjük habbá a tojásfehérjét egy csipet sóval, majd fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, legvégül pedig óvatosan keverjük hozzá nádcukrot. A habot több részletben óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá a gesztenyemasszához, vigyázva arra, hogy a hab ne essen össze.
- Az elkészült masszát töltsük az előkészített tortaformába, majd 45 perc alatt süssük készre.
- Sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.
TIPP: A szeleteket díszíthetjük egy kevés piros színű dzsemmel!
* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén, használjunk laktózmentes vajat!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy szeletre (12 esetében) vonatkoztatva:
Egész adag | Egy szelet | |
Energia | 3990,3 kcal / 16639,5 kJ | 332,5 kcal / 1386,5 kJ |
Fehérje | 59,9 g | 5 g |
Zsír | 205,7 g | 17,1 g |
Szénhidrát | 446,8 g | 37,2 g |
Élelmi rost | 20 g | 1,7 g |
A gesztenyés gluténmentes csokoládétorta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: cukor fehér rum gesztenyemassza gluténmentes étcsokoládé tojás torta vaj vanília