Mandulabundában sült csirkecsíkok friss vitaminsalátával – tápanyagdús gluténmentes főétel
Húshoz:
- 4 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
- 2 evőkanál darált mandula
- 100 g szeletelt mandula
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 600 g csirkemell
- só
- napraforgó olaj a sütéshez
Salátához:
- 150 g rukkola
- 4 db narancs
- 3 db vérnarancs
- 4 db cékla
- 3 evőkanál balzsamecet
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2-3 evőkanál magkeverék
Elkészítés:
- A csirkemelleket alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel óvatosan töröljük át. A hússzeleteket vágjuk kb. 6 cm hosszú, ujjnyi vastag csíkokra, majd sózzuk meg.
- Vegyünk elő 3 tányért. Az elsőbe tegyünk bele 3 evőkanál kukoricalisztet. A másodikhoz vegyünk elő két tojást és alaposan mossuk meg. Üssük bele a tányérba és villa segítségével verjük fel enyhén a tojásokat. A harmadik tányérban keverjük össze a zsemlemorzsát, a darált-, és a szeletelt mandulát.
- Az előkészített húsokat előbb a lisztbe, majd a tojásba, végül a mandulás keverékbe forgassuk bele.
- Ezalatt egy magasabb falú serpenyőbe öntsük bele az olajat és kezdjük el melegíteni. A panírozásból megmaradt kevés morzsával teszteljük, hogy az olaj megfelelően felmelegedett-e.
- A bepanírozott csirkecsíkok mindkét oldalát süssük aranybarnára kb. 2-3 perc alatt.
- Az elkészült húsokat szűrőlapát segítségével emeljük ki a forró olajból és tegyük papírtörlővel bélelt tányérra. Mialatt a húsok sülnek, készítsük el a salátát.
- A céklát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd tegyük fel egy lábos vízben a tűzhelyre, és főzzük addig, míg meg nem puhul (kb. 15 perc).
- A narancsot és a vérnarancsot hámozzuk meg, majd vágjuk apró kockákra.
- A rukkolasalátát mossuk meg, majd tegyük bele egy salátás tálba. Adjuk hozzá a felkockázott narancsokat és két evőkanál salátához való magkeveréket. Locsoljuk meg az olivaolajjal, a citrom facsart levével és a balzsamecettel, majd keverjük össze.
- Ha a cékla megpuhult, szűrjük le, hagyjuk kihűlni és adjuk hozzá a salátához, majd jól forgassuk át az egészet.
- Osszuk szét a salátákat a tányérokon, helyezzünk mindegyikre 3-4 bundázott hússzeletet, díszítsük egy-egy szelet narancshéjjal és szórjuk meg a maradék magkeverékkel, és tálalhatjuk is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: balzsamecet cékla citrom csirkemell étolaj gluténmentes zsemlemorzsa IR barát GM receptek kukoricaliszt magkeverék mandula narancs olívaolaj rántott hús rukkola tojás