Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mandulabundában sült csirkecsíkok friss vitaminsalátával – tápanyagdús gluténmentes főétel

Mandulabundás csirkemell - gluténmentes panír, rántott húsHozzávalók 4 személyre:

Húshoz:

  • 4 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 100 g szeletelt mandula
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 600 g csirkemell
  • napraforgó olaj a sütéshez

Salátához:

  • 150 g rukkola
  • 4 db narancs
  • 3 db vérnarancs
  • 4 db cékla
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál magkeverék

Elkészítés:

  • A csirkemelleket alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel óvatosan töröljük át. A hússzeleteket vágjuk kb. 6 cm hosszú, ujjnyi vastag csíkokra, majd sózzuk meg.
  • Vegyünk elő 3 tányért. Az elsőbe tegyünk bele 3 evőkanál kukoricalisztet. A másodikhoz vegyünk elő két tojást és alaposan mossuk meg. Üssük bele a tányérba és villa segítségével verjük fel enyhén a tojásokat. A harmadik tányérban keverjük össze a zsemlemorzsát, a darált-, és a szeletelt mandulát.
  • Az előkészített húsokat előbb a lisztbe, majd a tojásba, végül a mandulás keverékbe forgassuk bele.
  • Ezalatt egy magasabb falú serpenyőbe öntsük bele az olajat és kezdjük el melegíteni. A panírozásból megmaradt kevés morzsával teszteljük, hogy az olaj megfelelően felmelegedett-e.
  • A bepanírozott csirkecsíkok mindkét oldalát süssük aranybarnára kb. 2-3 perc alatt.
  • Az elkészült húsokat szűrőlapát segítségével emeljük ki a forró olajból és tegyük papírtörlővel bélelt tányérra. Mialatt a húsok sülnek, készítsük el a salátát.
  • A céklát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd tegyük fel egy lábos vízben a tűzhelyre, és főzzük addig, míg meg nem puhul (kb. 15 perc).
  • A narancsot és a vérnarancsot hámozzuk meg, majd vágjuk apró kockákra.
  • A rukkolasalátát mossuk meg, majd tegyük bele egy salátás tálba. Adjuk hozzá a felkockázott narancsokat és két evőkanál salátához való magkeveréket. Locsoljuk meg az olivaolajjal, a citrom facsart levével és a balzsamecettel, majd keverjük össze.
  • Ha a cékla megpuhult, szűrjük le, hagyjuk kihűlni és adjuk hozzá a salátához, majd jól forgassuk át az egészet.
  • Osszuk szét a salátákat a tányérokon, helyezzünk mindegyikre 3-4 bundázott hússzeletet, díszítsük egy-egy szelet narancshéjjal és szórjuk meg a maradék magkeverékkel, és tálalhatjuk is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: kezdő

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , ,