Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes rizsdarás áfonyás gőzgombóc, vaníliamártással

gőzgombóc recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy rizsdarás áfonyás gőzgombóc, vaníliamártással bővült.

Ki, hogy van vele? Én kifejezetten szeretem az áfonyát. Mindenféle formában, nyersen, sülve, főve, mártásként is szeretem. Most rizsdarás gombócba rejtettem, majd gőzben pároltam meg. A krém mellé tettem pár egész darabot is. A menta levelet ki ne felejtsétek a gombóc tetejéről. Illik az áfonyához és természetesen a vanília mártáshoz is.

Hozzávalók (10 db gombóc):

Gombóc tésztájához:

  • 360 ml növényi tejital (most rizsital)
  • 100 g Its us Naturbit rizsdara
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 40 g cukor
  • csipet só
  • 160 g It’s us Miklos universal mix plus prebiotikus cikóriainulinnal
  • 1 db egész tojás
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj

Töltelék:

  • 180 g friss áfonya

Vanília mártáshoz:

  • 600 ml növényi tejital (most rizsital)
  • 1 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 db M-es méretű tojássárgája

Tetejére:

  • pár darab friss áfonya ízlés szerint
  • mentalevél, ízlés szerint

 A gluténmentes rizsdarás áfonyás gőzgombóc, vaníliamártással elkészítése:

  • A rizsdarát a cukrokkal, sóval és a növényi itallal főzzük jó sűrűre.
  • Mossuk meg az áfonyákat, csepegtessük le.
  • Főzzük meg a vaníliás pudingot megszokás szerint.
  • Annyi különbséggel, hogy a pudingpor mellé a tejhez adjuk az egy tojássárgáját is.
  • Keverjük el alaposan, és így adjuk a forró növényi italhoz.
  • Pudingot nem kell sűrűre főzni, hiszen mártás állagút kell kapnunk.
  • Tegyük félre hűlni.
  • A kihűlt sűrű rizsdarához adjuk a tojást.
  • Szórjuk bele a lisztet.
  • Sűrű, de egynemű masszát kell kapjunk végeredménynek.
  • Öntsük hozzá az olajat is.
  • Így könnyebb lesz formázni és jobban összeáll a tészta.
  • Osszuk 10 egyenlő részre.
  • Lapítsuk ki kezünkkel kis körökké.
  • Töltsük meg áfonyaszemekkel.
  • Fedjük be, formáljunk belőle kis gombócokat.
  • 15 perc alatt gőz felett pároljuk készre.
  • Vaníliamártással, áfonyaszemekkel és mentalevéllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 45 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes rizsdarás áfonyás gőzgombóc, vaníliamártással tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes gőzgombóc recept

gluténmentes gőzgombóc recept

Kategória: , ,