Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóf

kuglóf recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóffal bővült.

A sok kovászt látva engem is elkapott a láz. Kenyeret már ragyogóan tudok készíteni, itt volt az idő arra, hogy édességet készítsek kovászból. Többszöri próbálkozás után újra- és újra elkészítettem a vaníliás-kakaós kuglófot. Jó kovászolást kívánok mindenkinek!

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

Tésztához:

  • 250 g kész, előbbi érett kovászból
  • 350 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • csipet só
  • 220 g cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 100 g Mimen cirokliszt
  • 140 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
  • 160 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 2 tojássárgája
  • 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
  • 6 evőkanál étolaj 
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • 4-5 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
  • ízlés szerint 30 g mentes csokoládécsepp

A gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóf elkészítése:

  • Az érett kovászhoz adjuk a kávédarálón ledarált mákot és barna rizslisztet.
  • A kettőt egyben daráltam le, egyáltalán nem lett szemcsés állagú, és a végén nem érződik a mák.
  • A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
  • A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
  • Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
  • Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
  • Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
  • Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
  • Mérjük ki a langyos vizet.
  • Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
  • Keverjük el alaposan, csomómentesre.
  • Adagoljuk hozzá a liszteket.
  • Mérjük bele a kész mákos, érett kovászból 250 grammot.
  • Üssük bele a kettő tojássárgáját.
  • Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
  • Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
  • Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
  • Gyúrjuk össze.
  • Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá, hiszen a hagyományos kuglóf is sok olajat vesz fel.
  • Vegyük ketté a tésztát.
  • Egyik feléhez adjuk ízlés szerint a kakaóport, ízlés szerint a csokicseppeket.
  • Gyúrjuk össze.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
  • Jöhet a kakaómentes tészta.
  • Öntsünk bele vanília kivonatot.
  • Gyúrjuk össze.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
  • Hagyjuk kilapítva a tésztát.
  • Ezen óvatosan lapítsuk el a kakaós tésztát.
  • Majd az egészet hajtsuk egymásra.
  • Lapítsuk ki újra és tekerjük fel.
  • Egy kuglóf formát vékonyan olajozzunk ki.
  • Ebbe tegyük bele a feltekert tésztát.
  • Kissé egyengessük el.
  • Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!) 
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kuglóf tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Tegyük a sütőnk aljára a kuglóf formát, úgy süssük készre a tésztát, mert így nem ég meg a teteje, ami ugye valójában az alja!
  • Kb. 45 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag kovászos csokoládés-vaníliás
gluténmentes kuglófban
Energia 18025 kJ / 4302 kcal 1802 kJ /430 kcal
Zsír 145,8 g 14,6 g
  amelyből telített zsírsavak 44,6 g 4,5 g
Szénhidrát 684,3 g 68,4 g
  amelyből cukrok 304,1 g 30,4 g
Rost 58,6 g 5,9 g
Fehérje 34,3 g 3,4 g
2,31 g 0,23 g

A gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóf tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kuglóf recept

gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóf

Kategória: , , ,