Gluténmentes zabpelyhes sajtos rúd
Iri mama egy gluténmentes zabpelyhes sajtos rúddal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Nagyon szeretem a gluténmentes zabpehellyel készült dolgokat, mert egészséges, orvosom szerint csökkenti a koleszterinszintet. Bízom benne hogy így van. Eddig édes süteményeket készítettem, most sós sajtost. Nagyon finom lett.
Hozzávalók (35 db):
- 300 g gluténmentes zabpehely
- 130 g vaj (vagy margarin)
- 100 g reszelt sajt (vagy alternatíva)
- 140 g tejföl (vagy alternatíva)
- 5 g só
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás sárgája
Tetejére:
- 1 db
- közepes méretű (M-es) tojás fehérje
- 20 g szezámmag
A gluténmentes zabpelyhes sajtos rúd elkészítése:
- Késes aprítóba kimérem, majd lisztesre darálom a zabpelyhet.
- Tálba mérem a vajat, amit mikrohullámú sütőben krémesre melegítek.
- Hozzáadom a sót, zabpelyhet, reszelt sajtot, tojás sárgáját, tejfölt.
- Összegyúrom a tésztát.
- Akkor jó ha egynemű, puha, rugalmas.
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeveréssel.
- Lisztezett gyúrólapon átgyúrom, 5 mm vastagra kinyújtom.
- Tetszőleges formával kiszúrható, vagy vágható.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejét tojás fehérjével kenem, szezámmaggal szórom.
- 180 °C fokon légkeveréssel 15-18 percig sütöm.
- Akkor jó ha kicsit pirul a teteje. Azonnal fogyasztható, zárható dobozban tárolható.
Nagyon finom lett.
Jó étvágyat kívánok 🙂.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: kezdő
(recept tápértékszámítása folyamatban)
Az gluténmentes zabpelyhes sajtos rúd tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: glutén és tejmentes gluténmentes sajtos rúd gluténmentes zabpehely gyors margarin reggeli sajt só sós sós aprósütemények szezámmag tejföl tojásfehérje tojássárgája uzsonna és tízórai vaj vendégváró