Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes zabpelyhes sajtos rúd

rúd recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes zabpelyhes sajtos rúddal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Nagyon szeretem a gluténmentes zabpehellyel készült dolgokat, mert egészséges, orvosom szerint csökkenti a koleszterinszintet. Bízom benne hogy így van. Eddig édes süteményeket készítettem, most sós sajtost. Nagyon finom lett.

Hozzávalók (35 db):

  • 300 g gluténmentes zabpehely
  • 130 g vaj (vagy margarin)
  • 100 g reszelt sajt (vagy alternatíva)
  • 140 g tejföl (vagy alternatíva)
  • 5 g só
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás sárgája

Tetejére:

  • 1 db
  • közepes méretű (M-es) tojás fehérje
  • 20 g szezámmag

A gluténmentes zabpelyhes sajtos rúd elkészítése:

  • Késes aprítóba kimérem, majd lisztesre darálom a zabpelyhet.
  • Tálba mérem a vajat, amit mikrohullámú sütőben krémesre melegítek.
  • Hozzáadom a sót, zabpelyhet, reszelt sajtot, tojás sárgáját,  tejfölt.
  • Összegyúrom a tésztát.
  • Akkor jó ha egynemű, puha, rugalmas.
  • Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeveréssel.
  • Lisztezett gyúrólapon átgyúrom, 5 mm vastagra kinyújtom.
  • Tetszőleges formával kiszúrható, vagy vágható.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejét tojás fehérjével kenem, szezámmaggal szórom.
  • 180 °C fokon légkeveréssel 15-18 percig sütöm.
  • Akkor jó ha kicsit pirul a teteje. Azonnal fogyasztható, zárható dobozban tárolható.

Nagyon finom lett.

Jó étvágyat kívánok 🙂.

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: kezdő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

Az gluténmentes zabpelyhes sajtos rúd tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes rúd recept

gluténmentes zabpelyhes sajtos rúd

Kategória: , , ,