Mit készítsünk a megmaradt tojásfehérjéből?
Iri mama gluténmentes konyhájában előfordul, hogy kimarad némi tojásfehérje, mit készíthetünk belőle?
Biztos sokunknál előfordult hogy összegyűlt a fehérje. Amikor egy darab tojás kell az adott ételhez, süteményhez, abban az esetben fehérjével kenem le kívülről, így nem lesz maradék.
De mikor 3-4 db fehérje kimaradt, érdemes habcsókot vagy Pavlova tortát készíteni. Nekem 6 db fehérje gyűlt össze, nem is halogattam, habcsókot és Pavlova tortát is készítettem. Ebből a mennyiségéből 210 db 100 és 200 Ft-os nagyságú habcsók, és egy 18 cm – es tortalap lett. Lehet színezni, de fehéren is tökéletes lesz, sütemény, torta díszítéséhez. Sokáig eláll zárható dobozban. Ahogy én készítem 🙂.
Hozzávalók (kb 210 db kis habcsók és egy 1 db 18cm – es tortalap)
- 6 db M-es tojás fehérje (200 g)
- 2 g só
- 5 g friss citromlé
- 130 g cukor (ennyi kell hozzá hogy tartsa magát, igazából amennyi a fehérje súlya annyi cukor kellene, de nekem ez így is bőven elég volt 🙂, működik.)
- Fehérjét egy nagy tálban sóval és a citromlével, kézi mixerrel, közepes sebességgel habosítom. Arra figyelni kell hogy jó nagy tálba készítsük, mert sok lesz belőle.
- Mikor kifehéredett, a cukrot több részletben hozzáadom, közben folyamatosan keverem.
- Mire a végére értem tele volt a tál. Szép fényes, kemény, és csúcsot lehet vele csinálni. Ekkor kész a hab.
- Tetszés szerinti díszítő csövet tegyünk a habzsák végére, állítsuk pohárba, így könnyebb vele dolgozni. Töltsük meg, és papírral borított tepsibe, nyomjunk halmokat.
- Ezután 100 °C fokra előmelegített sütőbe 2 órán keresztül szárítsuk.
- Akkor jó, ha kopogós és elválik a sütőpapírról.
Pavlova torta elkészítése:
- Pavlova tortához simán halmozzuk a fehérje habot a tepsi közepére, tetszés szerinti nagyságúra, és süssük meg. Ezután ki mit szeret azzal töltse.
- Én savanykás krémet készítek a tetejére, cukor nélkül,és friss gyümölcsöt teszek rá. Így elveszi a torta édes ízét, pont élvezhető lesz a végeredmény.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
- Ebből szárítás és sütés: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. habcsókban |
Energia | 2730 kJ 650 kcal | 13 kJ / 3 kcal |
Zsír | 0,6 g | 0,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,0 g | 0,0 g |
Szénhidrát | 131,1 g | 0,63 g |
amelyből cukrok | 130,1 g | 0,62 g |
Rost | 0,0 g | 0,0 g |
Fehérje | 35,6 g | 0,12g |
Só | 2,00 g | 0,01 g |
A habcsók és pavlova torta recep tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes habcsók recept húsvéti receptek karácsonyi GM receptek só tojásfehérje torta