Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mit készítsünk a megmaradt tojásfehérjéből?

habcsók és pavlova torta receptIri mama gluténmentes konyhájában előfordul, hogy kimarad némi tojásfehérje, mit készíthetünk belőle?

Biztos sokunknál előfordult hogy összegyűlt a fehérje. Amikor egy darab tojás kell az adott ételhez, süteményhez, abban az esetben fehérjével kenem le kívülről, így nem lesz maradék.

De mikor 3-4 db fehérje kimaradt, érdemes habcsókot vagy Pavlova tortát készíteni. Nekem 6 db fehérje gyűlt össze, nem is halogattam, habcsókot és Pavlova tortát is készítettem. Ebből a  mennyiségéből 210 db 100 és 200 Ft-os nagyságú habcsók, és egy 18 cm – es tortalap lett. Lehet színezni, de fehéren is tökéletes lesz, sütemény, torta díszítéséhez. Sokáig eláll zárható dobozban. Ahogy én készítem 🙂.

Hozzávalók (kb 210 db kis habcsók és egy 1 db 18cm – es tortalap)

  • 6 db M-es tojás fehérje (200 g)
  • 2 g só
  • 5 g friss citromlé
  • 130 g cukor (ennyi kell hozzá hogy tartsa magát, igazából amennyi a fehérje súlya annyi cukor kellene, de nekem ez így is bőven elég volt 🙂, működik.)

habcsók és pavlova torta receptHabcsók elkészítése:

  • Fehérjét egy nagy tálban sóval és a citromlével, kézi mixerrel, közepes sebességgel habosítom. Arra figyelni kell hogy jó nagy tálba készítsük, mert sok lesz belőle.
  • Mikor kifehéredett, a cukrot több részletben hozzáadom, közben folyamatosan keverem.
  • Mire a végére értem tele volt a tál. Szép fényes, kemény, és csúcsot lehet vele csinálni. Ekkor kész a hab.
  • Tetszés szerinti díszítő csövet tegyünk a habzsák végére, állítsuk pohárba, így könnyebb vele dolgozni. Töltsük meg, és papírral borított tepsibe, nyomjunk halmokat.
  • Ezután 100 °C fokra előmelegített sütőbe 2 órán keresztül szárítsuk.
  • Akkor jó, ha kopogós és elválik a sütőpapírról.

Pavlova torta elkészítése:

  • Pavlova tortához simán halmozzuk a fehérje habot a tepsi közepére, tetszés szerinti nagyságúra, és süssük meg. Ezután ki mit szeret azzal töltse.
  • Én savanykás krémet készítek a tetejére, cukor nélkül,és friss gyümölcsöt teszek rá. Így elveszi a torta édes ízét, pont élvezhető lesz a végeredmény.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

  • Ebből szárítás és sütés: 2 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. habcsókban
Energia 2730 kJ 650 kcal 13 kJ / 3 kcal
Zsír 0,6 g 0,0 g
  amelyből telített zsírsavak 0,0 g 0,0 g
Szénhidrát 131,1 g 0,63 g
  amelyből cukrok 130,1 g 0,62 g
Rost 0,0 g 0,0 g
Fehérje 35,6 g 0,12g
2,00 g 0,01 g

A habcsók és pavlova torta recep tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

habcsók és pavlova torta recept

habcsók és pavlova torta recept Iri Mama konyhája

Kategória: , , , ,